• Jos Kruisbergen
  • Jos Kruisbergen
  • Jos Kruisbergen

Filmstichting 24 jaar in touw: hoogwater volop in beeld

TIEL Het is deze maand 24 jaar geleden dat de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid werd opgericht. Cineast Jos Kruisbergen filmt al die jaren als vrijwilliger het wonen, werken en leven in het gebied rond de grote rivieren. En dat is uniek voor Nederland en misschien wel voor de hele wereld.

Het instituut Tweestromenland in Beeld en Geluid wordt bijgestaan door een stel bevlogen Hilversumse adviseurs die er al sinds de dag van de oprichting bij betrokken zijn. Het was de Godfather van de Nederlandse televisie die destijds de aanzet gaf tot de oprichting: Gijs Stappershoef.

Jos Kruisbergen deed toen al veel werk voor landelijke tv-omroepen, maar Stappershoef vond dat de Wamelse filmer in 'zijn' Rivierenland moest gaan filmen om daar stukjes geschiedenis voor de streek te gaan vastleggen. Samen met zijn geluidsman Geert Megens maakte Kruisbergen zo'n 80 documentaires en ruim 400 reportages: een prachtig stuk cultureel erfgoed voor nu en later.

En de gemeenschap blijkt het uitermate belangrijk te vinden. Steeds meer scholen, universiteiten, waterschapen en andere organisaties raadplegen de website www.2bg.nl over het wel en wee van de streek en haar bewoners. Via Youtube en Facebook wordt flink aan de weg getimmerd. Regelmatig komen er verzoeken om ook elders in het land films te draaien in schouwburgen en dorpshuizen. Helaas kan daar onmogelijk aan worden voldaan. Per slot van rekening bestaat de stichting uit louter vrijwilligers: een hechte groep, allemaal fanatieke mensen, maar het belangeloos bezig zijn met een organisatie als Tweestromenland in Beeld en Geluid heeft nu eenmaal z'n beperkingen.

Gedurende de wintermaanden worden er regelmatig filmavonden gehouden in D'n Bogerd in Druten. Die worden onder de kop 'ZieneMaasenWaal' aangekondigd op onder meer de website 2bg.nl. Eénmaal per jaar worden er donateursdagen gehouden. Dat gebeurt op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 februari. De donateurs van de stichting worden dan getrakteerd op de nieuwste films van Jos Kruisbergen, als dank voor hun jaarlijkse steun aan de stichting.

Kruisbergen heeft het eerstvolgende programma zo goed als rond. Hij is nog druk bezig met de opnamen en de montage van een wel heel actueel onderwerp: het recente hoogwater. De documentaire krijgt de titel De Waal stapt uit zijn winterbed en verhaalt op boeiende wijze over de gevolgen van het wassende rivierwater voor de streek en de mensen die langs de Waaloevers wonen. Het filmrelaas zit stampvol mooie indrukwekkende beelden en bevat zelfs een aantal luchtopnames die met behulp van een drone zijn gemaakt. Daardoor komt een nieuwe verrassende dimensie van het rivierenland in beeld. Een trailer van deze film kan nu al worden bekeken op 2bg.nl.

Donateurs van de stichting krijgen tijdig een nieuwsbrief met het volledige filmprogramma en de uitnodiging voor een van de filmvoorstellingen.