• Lex van Lieshout

Fipronil in Burense eieren

ECK EN WIEL Het eierschandaal is ook de gemeente Buren niet bespaard gebleven. Ook in Eck en Wiel is de stof fipronil in de eieren aangetroffen. En eierhandel Van Zetten in Ommeren heeft eveneens haar handen vol aan de ontdekking van fipronil in sommige eieren.

Ieder ei bevat een eicode. Aan de hand van de 8 cijfers kan iedere consument zijn of haar eieren op de aanwezigheid van fipronil controleren. Maar het heeft even geduurd, voordat alle onderzoeken door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) afgerond waren en alle besmette eieren uit het schap verdwenen. Het begon als een veenbrand, maar nu blijkt het een kwestie met grote gevolgen te worden. Bert en Janet van Leeuwen uit Eck en Wiel leveren witte scharreleieren en bruine vrije uitloop eieren aan de markt. De stal met scharrelkippen is een tijdje geleden met fipronil behandeld tegen bloedluis. Die met de vrije uitloopkippen niet. Na de eerste geruchten werd ook Van Leeuwen in zijn totaliteit op de zwarte lijst van de NVWA gezet. Na onderzoek en het aantonen van het feit dat het om twee verschillende stallen met uiterst herkenbare eieren ging, mochten de bruine vrije uitloopeieren toch verkocht worden. Afnemer Jumbo zette ze na overhandiging van de verklaring van de NVWA dan ook direct terug in het schap.

Janet van Leeuwen: ,,Ik heb vraagtekens bij het onderzoek van de NVWA. Zelf hebben we de besmette eieren ook laten testen en daar kwam 90% minder fipronil uit. De consument wenst 100% goede eieren tegen een minimumprijs. De overheid wordt aangevuurd door organisaties zoals Wakker Dier, die de regels aanscherpen voor bestrijdingsmiddelen. Daarom zit de pluimveesector nu met de handen in het haar en ontstaan er 'kansen' voor fraudeurs.'' Inmiddels is de huisverkoop weer opgestart en kunnen de bruine eieren met een gerust hart worden gekocht. De scharrelkippen verdwijnen van het bedrijf, omdat niemand weet hoelang het duurt dat de fipronil weg is uit de kip en de dieren al ruim 70 weken oud zijn.