Gedeputeerde Markink schrijft raadleden een brief

TIEL - Raadsleden in de Regio Rivierenland krijgen binnenkort een brief van gedeputeerde en stuurgroepvoorzitter Jan Markink over hun verdere rol en invloed op het proces Sterk Bestuur.

Dat is een van de uitkomsten van een ontmoeting dinsdagavond tussen vertegenwoordigers van de regio en de stuurgroep Sterk Bestuur, een provinciaal project dat bepalend wordt voor de bestuurlijke toekomst van de provincie.

Met de brief beoogt Markink de communicatie over het project te stroomlijnen en goodwill terug te winnen bij gemeenteraadsleden in de regio. Die hekelden eind vorig jaar het optreden in Tiel van de commissie die de stuurgroep Sterk Bestuur adviseert over gemeentelijke samenwerking. De voorzitter van deze adviescommissie, Fred de Graaf, sorteerde naar het oordeel van veel gemeenteraadsleden te voortvarend voor op een herindeling. Zijn volgens velen arrogante opstelling leidde ertoe dat sommige raadsleden woedend de zaal verlieten. Vooral Culemborg en Neder-Betuwe reageerden ziedend. De adviescommissie was dinsdag op aandringen van de Regio Rivierenland niet bij de tweede bijeenkomst aanwezig. In februari komt er een vervolggesprek over de bestuurlijke toekomst van de regio.

Het Neerijnense raadslid Ed van Tellingen (Voor Neerijnen) drong woensdagavond bij burgemeester Van Ruijven aan op een sterkere rol voor raadsleden. Dit om ervoor te zorgen dat de relaties tussen provincie, gemeentes en de adviescommissie, maar ook tussen Regio Rivierenland en de tien gemeenteraden voortaan harmonieuzer verlopen. Van Tellingen: ,,Het gevoel heerst dat raden weinig invloed hebben op wat zich op afstand afspeelt. In plaats van hun invloed uit te hollen, moeten raden een actievere rol krijgen."

Ondertussen werken de gemeentesecretarissen van Neerijnen, Lingewaal en Geldermalsen aan de opstelling van een startdocument. Uitdaging daarbij is om een gezamenlijk doel en een bijpassend tijdspad te formuleren, zei woensdag wethouder Rian Verwoert (VVD). De drie gemeenten spraken eind vorig jaar af om samenwerking te intensiveren. Van Ruijven meldde in haar nieuwjaarstoespraak dat er "volop wordt geflirt, maar niet getrouwd" -voor Neerijnense politici reden om naar de voortgang van de gesprekken te vragen.

Maar Verwoert wilde er niet veel over kwijt, behalve dat er een startdocument in de maak is. ,,Het verhaal van de broedende kip. Ik zal proberen om hem op te tillen om te kijken hoeveel eieren eronder liggen. De gemeentesecretarissen zijn intussen bij elkaar geweest; het document is in wording."