• Esther Coumans

Geef me de vijf!: eerste lustrum Week van de Opvoeding

TIEL De Week van de Opvoeding, dit jaar van 5 tot en met 11 oktober, bestaat vijf jaar. Onder het motto 'Geef me de Vijf!' slaat de Bibliotheek Rivierenland de handen ineen voor gezinnen in Rivierenland. In samenwerking met diverse partners worden een aantal lezingen en bijeenkomsten georganiseerd. Ook de deuren van de BoekStart Mamacafé's in Culemborg, Geldermalsen en Tiel staan deze week wagenwijd open.

De Bibliotheek viert dit eerste lustrum mee. De diverse activiteiten hebben allemaal te maken met opvoeden en ouderschap. Daarnaast is er voor de kinderen een gezellige spelletjes- en voorleesmiddag in de bieb in Ammerzoden en Kerkdriel.

Voor ouders die hun kind beter willen begeleiden en begrijpen geeft 100 Procent mens op maandag 5 oktober in de Bibliotheek Kerkdriel uitleg aan de hand van oefeningen. Over de kenmerken van het kind in deze tijd en waarin het verschilt met ons toen wij klein waren. Waar hebben ze last van en hoe kunnen we onze kinderen daar op een goede manier in begeleiden zonder oplossingen te zoeken in hulpmiddelen? Aan bod komt de reversiemethode, die staat voor het terugdraaien in de tijd.

100 Procent Mens begeleidt mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en is er voor jong en oud met de specialisatie tiener- en gezinscoaching. Van 19.30 tot 21.00 uur. Kosten: leden € 5,- en niet-leden € 7,50.

De zwangerschap is een wonderlijke periode waarin een ongeboren kindje zich ontwikkelt. Verloskundigenpraktijk de Toekomst geeft op maandag 5 oktober in de Pluk in Geldermalsen boeiende details over zwangerschap, de groei van een baby en over de eigen lichamelijke en mentale veranderingen. De bijeenkomst is van 19.30 - 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

Een kind kan door faalangst onder het niveau presteren, geen vriendjes durven te maken en dichtslaan als iets in een groep verteld moet worden. Ook aan iets nieuws beginnen, bijvoorbeeld een leuke sport, kan te angstig zijn. Hoe kunnen deze kinderen met faalangst worden begeleid? Een gedragsspecialist van Juntos en deskundige Hoogbegaafdheid Katinka Thomasse geven tips, tools en uitleg over dit fenomeen. Op dinsdag 6 oktober van 19.30 - 21.00 uur in de Bibliotheek Druten. Gratis toegankelijk.

Perfect ouderschap is onmogelijk. Karlijn Arntz van Gezin in Balans legt woensdag 7 oktober uit wat er nodig is om een veilige relatie met je kind aan te gaan en welke valkuilen er zijn. Ze geeft advies voor het opbouwen van een gezonde band met je kind en hoe je kunt genieten van de opvoeding en het ouderschap. Voor ouders met kinderen in de leeftijd van 0-5 jaar. Binnen haar praktijk ondersteunt Arntz ouders bij de opvoeding en totstandkoming van de hechtingsrelatie. Bibliotheek Tiel, van 19.30 - 21.00 uur. Kosten: leden € 4,- en niet-leden € 5,-.

Onder het motto van Geef me de Vijf! organiseren ze samen met onder andere de consultatiebureaus op woensdagmiddag 7 oktober een spelletjes- en voorleesmiddag in de Bibliotheek in Ammerzoden en in Kerkdriel. Tussen 14.00 en 17.00 uur kunnen ouders en kinderen gratis komen lezen, leren, luisteren, lachten en lenen. Er worden deze middag spelletjes gedaan en opvoedtips gegeven. En de tipkrant Positief Opvoeden wordt gratis uitgedeeld.

Drietal BoekStart Mamacafé's

In Culemborg, Geldermalsen en Tiel zijn vaders, moeders, opa's, oma's, verzorgers en kinderen maandelijks vanaf 10.00 uur van harte welkom in het BoekStart Mamacafé. Tijdens deze inloopochtend is het mogelijk om vrijblijvend kennis te maken met BoekStart, de Mama's Club Geldermalsen en de andere deelnemers. Tevens kunnen er ervaringen uitgewisseld worden met elkaar. De kleintjes kunnen spelen met de aanwezige boekjes en genieten van een leuk verhaal. Aanmelden is niet nodig. De BoekStart Mamacafé's zijn altijd gratis toegankelijk. De BoekStart Mamacafé's die in de Week van de Opvoeding zijn geopend:

Dinsdag 6 oktober om 10.00 uur - in Bibliotheek Geldermalsen

Donderdag 8 oktober om 10.00 uur - in Bibliotheek Culemborg

Vrijdag 9 oktober om 10.00 uur - in Bibliotheek Culemborg

Belangstellenden kunnen voor meer informatie over deze activiteiten terecht op de website van Bibliotheek Rivierenland: www.bibliotheekrivierenland.nl