• gemeente

Gemeente verplaatst Dijkhuizen van Havendijk naar Industrieweg

TIEL Er wordt achter de schermen al een tijd over gesproken, maar op woensdag 17 mei heeft de gemeenteraad een knoop doorgehakt over benzinestation Dijkhuizen aan de Havendijk 13. Het tankstation gaat verhuizen naar de Industrieweg.

Benzinestation Dijkhuizen komt op de plek waar nu een weiland is: langs de Industrieweg en Staartsestraat. In de eerste termijn bestaat er nog wat twijfel over het onderzoek voorafgaand aan het plan. Want is er niet toegeschreven naar die ene locatie op de Industrieweg en daardoor misschien niet goed genoeg gekeken naar de andere opties? Wethouder Corry van Rhee-Oud Ammerveld ontkent dat: ,,Na het onderzoek is in overleg met Dijkhuizen besloten dat dit de meest geschikte locatie is."

Criteria Eén van de criteria voor zo'n geschikte locatie, is de aanwezigheid van andere benzinestations in de omgeving en de Industrieweg is dan de enige geschikte locatie die overblijft. Het eerste onderzoek voor een locatie werd uitgevoerd in 2011. ,,Er is in 2016 nog een onderzoek uitgevoerd naar alle locaties om te kijken of het eerdere onderzoek nog klopt. Daar kwam uit dat er geen andere locatie geschikt is dan de beoogde locatie", verklaart de wethouder.

Duurzaamheid ChristenUnie en GroenLinks komen met een motie, waarin ze oproepen afspraken te maken met de eigenaar over het duurzame aspect. Armağan Önder licht namens GroenLinks toe: ,,Wij wilden eigenlijk tegen stemmen omdat wij vonden dat in dit plan alleen de mens vooropgesteld wordt, maar de motie maakt het plan dragelijker." En Önder is niet de enige die instemt met de motie, behalve de meerderheid in de raad besluit ook het college de motie over te nemen. Zo stemmen ze in toe te gaan zien op een duurzaam karakter van de bouw, energievoorziening en het assortiment van brandstoffen en energiedragers als het tankstation straks klaar is.

Havendijk Wat overblijft, is de vraag hoe lang het duurt voordat we ook echt iets anders hebben op de plek waar nu het benzinestation staat aan de Havendijk. Dat is ook wat Robert van Galen van OD16 deze avond mee wil geven. ,,Als we ruimte maken zijn we voor doorpakken zodat de verwachtingen die nu geschept gaan worden, waarheid gaan worden."