• De gastvrouwen- en heren van Gluren bij de Buren.

    Gluren bij de Buren
  • Theo Franken en Maria van Dooren

    Aafje van IJzendoorn

Gluren bij de Buren in Tiel

TIEL Op zondag 11 maart vindt de eerste editie van het huiskamerfestival Gluren bij de Buren Tiel plaats. Een plek waar lokaal talent in 23 verschillende huiskamers in Tiel een optreden verzorgt. "Je kunt de hele dag van alles beleven, zonder ook maar één kaartje te kopen."

Aafje van IJzendoorn


Op zondagmiddag 11 maart tussen 12.00 en 17.00 uur vinden er in totaal 69 optredens plaats in 23 verschillende huiskamers in Tiel. De artiesten bestaan uit wat bekender talent, maar de organisatie heeft er zoveel mogelijk voor gezorgd dat er lokaal talent te bewonderen valt. Zo zijn er onder andere muzikale talenten, kan er theater gekeken worden en kun je dans beleven. ,,Het lokale is zonder meer hetgeen dat wij willen benadrukken, dus daar zijn we vooral heel erg blij mee", vertelt Maria van Dooren, coördinator Gluren bij de Buren Tiel.

LOOP- EN FIETSROUTE Elke act treedt gedurende de dag drie keer 30 minuten op. De tijden verspringen zo, dat als je 'het goed doet' je zeven optredens kunt zien. De optredens zijn verdeeld over verschillende wijken in Tiel. Zo zijn er een paar adressen in Passewaaij, in Noord maar de meeste in het Centrum. Doordat de deelnemende huiskamers in routes zijn onderverdeeld, is het mogelijk om van het ene optreden naar het andere te lopen of te fietsen.

Gluren bij de Buren is een landelijk initiatief dat een aantal jaren geleden is opgezet door Kultlab in Amersfoort. ,,Zelf werden we vorig jaar gevraagd om een keer mee te doen met Gluren bij de Buren in Lunetten", vertelt mede-coördinator Theo Franken. ,,En dat vonden we zo leuk, dat we besloten het ook in Tiel te organiseren. Gelukkig was de gemeente vrijwel meteen enthousiast."

HUISKAMERS ,,Blijkbaar leeft het erg in de wereld van muziek en kunst", vertelt Franken. ,,Direct waren er verschillende aanmeldingen, waaruit bleek dat er duidelijk behoefte aan een huiskamerfestival was." Ook werden er huiskamers beschikbaar gesteld. ,,Met alle huiskamers hebben we onlangs een meeting gehad", zegt Van Dooren. ,,Ze maken er echt hun eigen feestje van. Zelf ben ik bij een paar huiskamers op bezoek geweest waar het barst van de creativiteit. Sommige mensen hebben hun hele huiskamer verbouwd. Zelfs door de voordeur kon ik niet meer naar binnen. Dat zorgt voor een ontzettend warm gevoel."

TOEGANKELIJK Er is nog een belangrijk aspect in het project. ,,Toegankelijkheid voor iedereen", vertelt Franken. ,,Daarom is het gratis. Mensen die naar een artiest komen kijken, hoeven geen entree te betalen en krijgen koffie en thee. Gluren bij de Buren was niet mogelijk geweest zonder financiële steun van de Gemeente Tiel en andere sponsors. Maar podiumkunst is niet vanzelfsprekend, je kunt ons enorm helpen door een kleinigheidje in de spaarpot te stoppen die na elk optreden in elke huiskamer staat. Door deze donaties en subsidies kunnen we het gratis houden."

Het laatste nieuws (inclusief wijzigingen in het programma) staat op glurenbijdeburen.nl/Tiel of op het lokale Facebook-event.