• Drie dagen in de week wordt op Blommeland gekookt en geserveerd.

    Neeltje van Triest

Het succes van de buurtkeuken

LIENDEN Het Huis van de Buurt, gevestigd op Blommeland, is een succes. De dagopvang wordt zeer gewaardeerd, de buurtkeuken is een regelrecht succes, het repair café krijgt voldoende aanloop en nu wordt ook de donderdagavond vast ingevuld met een gezellig activiteit. Het Huis van de Buurt is voor jong en oud is steeds meer gaan leven.

Initiatiefnemer coördinatrice van Stichting Zorgcentra de Betuwe Caroline van Gessel nam zich in 2016 voor om de uitgestorven ouderenlocatie op Blommeland om te buigen tot een bruisend 'Huis van de Buurt'. Ze begon met een rommelmarkt, startte met een vrijwilliger van het eerste uur Marijke Jonker een buurtkeuken en ging gestaag aan de gang. Inmiddels is vrijwilliger Elvira en een groot aantal anderen het duo komen versterken, want de activiteiten nemen hand over hand toe.

Marijke: ,,Vanaf 1 november gaan we de donderdagavond ook vast open. Dan wordt het een naaicafé, kookcafé, filmhuis, crea-avond en als er vijf donderdagen in de maand vallen een buurtcafé.''

Caroline voegt daar aan toe dat naast de buurtkeuken in de middag ze ook graag een avond per week maaltijden zou willen koken. Maar daar is knowhow en nieuwe vrijwilligersinzet voor nodig.

PLEZIER Caroline: ,,Geld is geen belemmering, vervoer ook niet. We hebben diverse instanties die de maaltijden willen sponsoren. Op dit moment rijden onze vrijwilligers met plezier om de mensen die hier komen eten te halen en te brengen. Natuurlijk zou de opzet van een vrijwillige vervoersdienst geen overbodige luxe zijn. Net zoals in Culemborg of Neder-Betuwe bijvoorbeeld. Maar daar heb ik even de tijd niet voor. Iemand anders soms?''

Ze vertelt ook tussen neus en lippen door dat de buurtkeuken 25 duizend euro heeft ontvangen van de provincie. Dit geld is meer dan welkom en wordt besteed aan het professioneel uitbreiden van de keuken. Onder andere een betere afwasmachine, nieuwe pannen en een professioneel fornuis staan op de lijst.

AANSCHUIVEN Marijke; ,,We mogen op gezette tijden onder andere vlees wat bij de Jumbo overschiet ophalen, dat scheelt echt. We zijn sinds het begin uitgebreid van een keer per week koken voor dertig personen naar drie keer per week. We boffen enorm met onze koks die dit vrijwillig doen, zij bedenken iedere keer weer een smakelijk, vers en goed uitziend voor-, hoofd en nagerecht. En dat voor drie euro per maaltijd. Iedereen kan zich melden en aanschuiven en we vragen ook altijd om een gast mee te nemen die het echt kan gebruiken. Wie als vrijwilliger meehelpt, mag gratis aanschuiven.''

Daarnaast is Blommeland zeer meegaand als het om het gebruik van de ruimte gaat. ZDB wil de maatschappij naar binnen halen en de dagopvang in het Huis van de Buurt behouden.

Het repaircafé, het Leerpunt, de eigen bibliotheek -twee boeken terug, twee boeken meenemen- en nu ook het 'Doen op Donderdag'. Voorbeelden van een leuke samenwerking die mensen naar elkaar laat omkijken.