• Neeltje van Triest
  • Neeltje van Triest

Honderd Kiwanispoppen voor ziekenhuis

TIEL De Kiwanis Club Tiel zet zich in voor alle kinderen in de wereld, die aandacht nodig hebben. Ieder jaar worden er één of meerdere goede doelen ondersteund, zowel financieel als met persoonlijke inzet.  Om fondsen te werven organiseert de club jaarlijks de Rivierenland Rally en het Rivierenland Diner. 

Maandagochtend 11 december om 11.00 uur overhandigde een delegatie van de Kiwanis Club Tiel honderd Kiwanispoppen aan onder anderen Manon Haneveer, verpleegkundige Rianne Pieterson, kinderarts Edward Wouters en pedagogisch medewerker Diane Linkerhof van de kinderafdeling van Ziekenhuis Rivierenland.

De Kiwanispop is een pop van ongeveer 40 cm groot in de vorm van een gestileerd kinderfiguur, gemaakt uit katoen gevuld met polyester. Ze worden samen met een setje viltstiften door de verpleging aan de kinderen gegeven als voorbereiding op een behandeling. De pop wordt ook gebruikt om een kind uit te leggen wat er gaat gebeuren.

Tijdens de overhandiging werd geschetst dat ze erg handig zijn bij bijvoorbeeld blindedarm-operaties. De verpleegkundige tekent een litteken op de buik van de blanco pop en het kind mag het verder inkleuren. Dat kan iets van de angst wegnemen die bij een kind heerst voor een operatie of andere vorm van behandeling. Daardoor is de kans groter dat een kind de situatie waar het in zit gemakkelijker kan accepteren. 

De poppen werden tijdens de overhandiging allemaal op een grote bank uitgestald. Ze zijn verkrijgbaar in drie verschillende huidtinten en zien er zeer uitnodigend uit om op te tekenen. Daarna zijn ze direct in twee verschillende dozen gepakt. Eentje voor de kinderafdeling en de andere voor de eerste hulp.

De Kiwanis Club Tiel bestaat volgend jaar dertig jaar en heeft in haar bestaan al menig goed doel verblijd met een toepasselijke gift. Kiwanis is een wereldwijde organisatie van vrijwilligers die zich inzet voor het verbeteren van de wereld, kind per kind en gemeenschap per gemeenschap. De organisatie bestaat uit locale clubs en netwerken. In 1965 werd in Nederland de eerste Kiwanis serviceclub opgericht in Amsterdam. Momenteel telt Kiwanis Nederland bijna 2050 leden in 110 clubs, in 14 regio's.