Inge Joustra van ProTiel naar PvdB

TIEL Fractievoorzitter Inge Joustra verlaat ProTiel. Joustra maakt de overstap naar de Partij van de Burgers, waar zij in ieder geval tot de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 haar rol zal vervullen in de gemeenteraad van Tiel. 

door Charella Hulsbosch

 

Een makkelijk besluit was het zeker niet, Joustra is immers een van de oprichters van ProTiel. ,,Na lang wikken en wegen heb ik deze keuze gemaakt", vertelt ze. ProTiel zegt in een verklaring op hun website de keuze van Joustra te respecteren, maar het te betreuren dat ze haar raadslidmaatschap niet heeft opgezegd zodat ProTiel de zetel kan invullen. Een reactie die Joustra snapt. ,,Ik heb heel lang afwegingen gemaakt, maar het was de verstandigste keuze om niet te wachten tot de verkiezingen in maart."

Eerder was door verschillende lokale partijen al geprobeerd om door te gaan onder één naam, maar dat is er nooit van gekomen. Een van de redenen om nu te vertrekken, is dat Joustra zich graag aansluit bij een partij die meegaat met de veranderingen in de maatschappij. Om de samenleving zo goed mogelijk te kunnen vertegenwoordigen, heb je mensen in alle leeftijden en lagen van de samenleving nodig. ,,Verjonging is iets dat we bij ProTiel wel misten. Eerder gingen twee jonge mensen al weg: een ging zelfstandig verder en de ander sloot zich aan bij een andere partij. En sinds een aantal maanden probeerden we iets op poten te zetten voor de verkiezingen, maar dat valt niet mee als je weinig mankracht hebt."

 

Helemaal geen rol meer spelen in de Tielse politiek was voor Joustra geen optie. ,,Voor mij is het mooie van een lokale politieke partij dat alle kleuren vertegenwoordigd zijn. Daarom heb ik een passie voor de lokale politiek in plaats van de landelijke politiek. Ik heb het altijd leuk gevonden, ben ingewerkt en heb een goede dossierkennis. Het is jammer als dat verloren zou gaan."