Inschrijving grootste fietsonderzoek ooit gestart

TIEL Op 14 september start Nederlands grootste fietsonderzoek ooit. Voor het eerst worden alle fietsbewegingen in kaart gebracht die fietsers maken. Het onderzoek duurt een week, waarbij zoveel mogelijk fietsers worden opgeroepen mee te doen. Inmiddels hebben zich al meer dan 4.000 deelnemers aangemeld. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het Nederlandse fietsnetwerk te verbeteren.

Voor het onderzoek is een speciale app ontwikkeld: de App de Fiets! app. Deze app meet welke routes fietsers fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Fietsers nemen deel aan het onderzoek door de gratis app te downloaden in de App store en Google Play - of rechtstreeks via www.fietstelweek.nl. Onder de deelnemers worden 20 Batavus fietsen verloot.

Het fietsonderzoek is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking van diverse partijen. Naast Nederlandse provincies en stadsregio's werken ook de Nederlandse Fietsersbond, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu én de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) in Breda mee aan de ontwikkeling en verwerking van het onderzoek.

Regio Rivierenland onderzoekt op dit moment op welke manier het fietsen in de regio gestimuleerd kan worden. De provincie Gelderland draagt actief bij aan dit onderzoek.

Hoe meer mensen deelnemen aan de FietsTelweek, hoe beter de onderzoekers een beeld krijgen van het fietsgebruik in de regio. Dan kunnen ze bekijken welke maatregelen kansrijk zijn om het fietsgebruik te stimuleren, bijvoorbeeld door fietsroutes te verbeteren en nieuwe routes aan te leggen.