• Schrijfster Joke Janssen komt met vierde deel ‘Lang leve lef!’

    Aafje van IJzendoorn

Joke Janssen schrijft 'Lang leve lef!'

TIEL Het vierde boek uit de 'Lang leve-reeks' van de Tielse schrijfster Joke Janssen is onlangs verschenen. In 'Lang leve lef!' wordt hoofdpersoon Petra 13 en zit ze in de brugklas. ,,Petra staat normaal gesproken niet graag vooraan en is bang voor de mening van anderen. In dit deel leert ze voor zichzelf op te komen."

door Aafje van IJzendoorn

In de zomer van 2013 verscheen het eerste jeugdboek 'Lang leve saai!' uit de 'Lang leve-reeks' van Joke Janssen. Inmiddels is deel vier in de boekhandels verschenen. Thema's als armoede en homoseksualiteit komen hierin aan bod. ,,Als socioloog deed ik vroeger onderzoek naar armoede en zag ik schrijnende gevallen. Dit wilde ik terug laten komen in mijn boek", legt Janssen uit. ,,Daarnaast is homoseksualiteit een belangrijk thema voor pubers. Een meisje uit onze omgeving zat in de knoop met haar lesbische gevoelens. Gelukkig hebben wij haar kunnen helpen en misschien helpt dit boek ook andere jongeren."

,,In alle vier de boeken is Petra de hoofdpersoon. In het eerste boek is ze nog elf, in dit boek wordt ze dertien en zit ze in de brugklas. De kerstvakantie staat voor de deur en ook haar verjaardag zit eraan te komen. Maar in de vakantie vertrekt iedereen naar 'besneeuwde bergen' of 'zonnige zandstranden'. Petra moet aan een aardrijkskundepresentatie werken. Samen met de stille Mirjam, die ze maar raar vindt. Daarnaast heeft een goede vriendin Indy haar hulp nodig omdat ze worstelt met een geheim over zichzelf."

De boeken uit de reeks zijn voor de leeftijd 12 jaar en ouder. ,,Het boek bestaat uit korte stukjes en is daarom lekker makkelijk weg te lezen." Alle vier de boeken zijn geschreven in dagboekvorm. ,,In deze vorm kan ik Petra's emoties en gedachten het eerlijkst beschrijven", vertelt Janssen.

,,Van schrijven word ik rustig, vriendelijk en zit ik lekker in mijn vel. Hierdoor heb ik er niet alleen zelf, maar heeft ook mijn omgeving er profijt van", vertelt ze. Bijna fulltime houdt Janssen zich bezig met het schrijversvak. ,,Als het even kan, begin ik 's ochtends vroeg tot ergens in de middag. De hele dag door ben ik met schrijven bezig. Soms sta ik ergens en heb ik direct een pen nodig. Ik zit echt helemaal in een verhaal."

VERVOLG Janssen is alweer bezig met twee andere boeken. Deze vallen beiden buiten de reeks. ,,Hierin speelt een jongen de hoofdrol. Even wat uitdaging", zegt Janssen. Hoogstwaarschijnlijk komt er een vijfde deel van de 'Lang leve-boeken'. ,,Een reeks van vier vind ik drie keer niks", lacht ze. ,,Ik ben nog lang niet klaar met Petra."

Zaterdag 10 maart start de Boekenweek. Op die dag presenteert Joke Janssen haar boek 'Lange leve lef!' in boekhandel Arentsen. Van 14.00 tot 16.00 uur is de schrijfster aanwezig voor handtekeningen, vragen, foto's en tips. Daarnaast kunnen de aanwezigen luisteren naar de harpmuziek van Gabriëlle Jager.