• Koen van Weel

Jongeren onder 18 jaar komen gemakkelijk aan alcohol in Rivierenland

TIEL Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol kopen. In de afgelopen maanden is in regio Rivierenland onderzocht of supermarkten, slijterijen, sportkantines en horecagelenheden zich aan de wet houden. Dit gebeurde in regionaal Mystery Shop-onderzoek. In acht gemeenten kregen 17-jarige jongeren in totaal 338 keer de opdracht om alcohol te kopen. In bijna 70% van de pogingen kregen de jongeren de drank zonder problemen mee. De naleving was het best bij slijterijen (55%) en het slechtst in sportkantines (16%). Om het alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen is het belangrijk dat ondernemers zich aan de wet houden. En geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Een Mystery-shop-onderzoek wordt uitgevoerd om te kijken of jongeren onder de 18 jaar geen alcohol kunnen kopen. De gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel en West Maas en Waal hebben Nuchter; het kenniscentrum voor leeftijdsgrenzen, gevraagd om dit voor hun gemeenten te onderzoeken. Voor dit onderzoek zijn typische 17-jarige jongeren op pad gegaan om alcohol te kopen. Samen met een begeleider van Nuchter bezochten ze sportkantines, supermarkten, slijterijen, horeca en cafetaria's.

Het onderzoek geeft aan dat er veel ruimte is voor verbetering. Eén van de aanbevelingen is om te stimuleren dat er aan de bar of kassa vaker naar een geldig legitimatiebewijs wordt gevraagd. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat in slechts 44% van de aankooppogingen naar een legitimatie is gevraagd bij jongeren.

De bezochte locaties uit het onderzoek kregen van de bestuurders uit hun gemeente een persoonlijke brief met daarin een beknopt overzicht van de resultaten.