• Esther Coumans

Jongerenoverlast in en rond Zinder

TIEL Een maand na de officiële opening kampt cultuurcentrum Zinder met flinke jongerenoverlast. Hangjongeren gedragen zich op een vervelende manier met name in en rond de bibliotheek. Ook zijn er incidenten gemeld van jongeren die op de scooter door de garage crossen.

De bibliotheek en het jongerenwerk van Mozaïek buigen zich over maatregelen om de overlast tegen te gaan. Er zijn al camera's opgehangen om het storende gedrag te registreren. Als de overlast aanhoudt is het niet uitgesloten dat bepaalde overlastgevers een toegangsverbod krijgen. Dit werd eerder al toegepast in het voormalige bibliotheekgebouw waar jongeren op straffe van een boete geen voet meer over de drempel mochten zetten.

In Zinder is sprake van extra toezicht en in uiterste gevallen kan de politie ingrijpen, zei wethouder Marcel Melissen (VVD) vorige week woensdag in antwoord op vragen vanuit de gemeenteraad. De overlast is de laatste dagen minder, ,,maar we zijn er nog niet", zei hij.

Verder zijn er vanuit de parkeergarage signalen van soms erg lange wachtrijen na afloop van theatervoorstellingen in de Agnietenhof. OD16-raadslid Robert van Galen meldde dat de wachttijd bij een afrekenautomaat onlangs opliep tot een half uur, tot ergernis van de theaterbezoekers die volgens Van Galen verhaal gingen halen bij het theaterpersoneel. ,,De urgentie is hoog. Sommige mensen hebben te kennen gegeven dat ze naar een theater in een andere stad gaan als de serviceverlening niet omhoog gaat."

Wethouder Melissen legde uit dat één betaalautomaat niet functioneerde, reden waarom het bij de andere automaat zo druk was. Wel probeerde hij het probleem te relativeren. ,,Wachten op piekmomenten hoort er altijd bij. Ook bij de Efteling moet je wachten als je eruit wil."