• Tiel 03-11-2016
    Wethouder Melissen reikt ere-penning uit aan Karel Zwart van de Plantage,
    iov Stad Tiel.
    Foto Raphael Drent, Tiel.

    Raphael Drent

Karel Zwart neemt afscheid van De Plantage (met video)

TIEL Karel Zwart is op zijn allerlaatste werkdag nog steeds aan het regelen. Hij hangt een poster recht en zijn bureau is ook nog niet helemaal leeg. Ondanks het feit dat hij zo nu en dan met een beetje moeite afscheid neemt, kijkt hij met een goed gevoel terug en verheugt zich op wat komen gaat. Niet dat zijn agenda weer tot aan de nok gevuld is, hij wil even gas terug nemen en even helemaal geen beslommeringen. Daarna ziet hij wel verder.

Neeltje van Triest

t @neeltjevt

Karel Zwart is een rasechte Tielenaar, in 1951 geboren en een kind van zijn tijd. Vanaf zijn vijftiende drumde hij bij Mother's Love, later The Dream. Hij maakte verschillende platen, deed mee aan tv-opnames en trad regelmatig in binnen- en buitenland op. In de jaren zeventig volgde hij zijn studie klassiek slagwerk op het Conservatorium in Arnhem, om daarna als docent aan de slag te gaan op muziekscholen in Wageningen, Oss en natuurlijk Tiel. Eind jaren zeventig tot halverwege jaren tachtig stond hij met Willem Nijland in verschillende theaterprogramma's. Samen met onder andere John van Buren maakte hij in die tijd ook producties voor bedrijven, instellingen, verenigingen en bands in de Waterland Studio in Echteld. In 1990 trad Zwart aan als directeur van de Tielse muziekschool.

Karel Zwart: ,,Ik was hier werkzaam als docent slagwerk en de muziekschool stond bekend als een traditionele, maar kwalitatief zeer goede muziekschool.'' In 1992 werd het gemeentelijk centrum voor de kunsten De Plantage opgericht, een samenvoeging van de muziekschool en de Stichting Kreatieve Vorming. Die nieuwe naam gaf nieuw elan, nieuwe disciplines deden hun entree. In 1996 zag Twentietoe het levenslicht als Huis voor de Amateurkunst. Daarmee sloeg Zwart zijn slag, want hij kreeg extra ruimte, meer kansen en plenty mogelijkheden om nieuwe initiatieven te ontwikkelen.

Karel wordt steeds losser als hij over Twentietoe begint: ,,Voor die tijd was het jongerencentrum in Tiel gesloten. Wij gaven de jeugd een nieuwe plek met ruimte voor pop, oefenruimtes voor bands, theater, dans en nog veel meer. Twentietoe voldeed aan de behoefte van de stad. De eerste drie jaar als experiment, later definitief. We organiseerden eindelijk de finale van de Parel van de Betuwe in Tiel. Ik ben er nog steeds blij mee dat we dit hebben kunnen realiseren.''

De Tielse directeur is nog steeds van mening dat het belang van kunst en cultuur in de samenleving nog steeds ondergewaardeerd zijn. Vooral de afgelopen decennia heeft Nederland in zijn ogen het een beetje laten lopen. Karel: ,,Gelukkig voert Tiel een vrij consistent en consequent subsidiebeleid. Kunst, cultuur en vooral educatie, zaken waarin Tiel zich constructief en positief opstelt.'' Hij betreurt dat de regiogemeenten daar soms anders over denken. De keuze van Culemborg om een eigen koers te gaan varen heeft veel impact gehad.

Karel: ,,Jammer dat we überhaupt relatief weinig kunsteducatie verzorgen in de regio. Ik zie daarvoor zeker kansen in deze turbulente wereld. Projectmatig werken met ZZP-ers bijvoorbeeld. Via allerlei omwegen geven we wel kunst en cultuurlessen in alle gemeenten, alleen is het financieel anders geregeld. Via de scholen of seniorenparticipatie bijvoorbeeld.''

Karel: ,,In het nieuwe gebouw in de nabijheid van de Agnietenhof zet Tiel fors in op kunst en cultuur en toont zo het belang hiervan. Tiel draagt in mijn optiek zo bij aan een betere wereld. De gemeente houdt in een stadje met zo'n veertigduizend inwoners zowel de verdiepende als recreatieve educatie overeind en blijft het aanbod professionaliseren.''

Tijdens zijn afscheid afgelopen vrijdag heeft Karel Zwart uit handen van wethouder Marcel Melissen de 'Erepenning der stad Tiel' ontvangen. De Erepenning is een gemeentelijke onderscheiding, die wordt uitgereikt aan personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt binnen de gemeente Tiel.