Keukenliefde verkozen tot 'Beste Food Blog 2017'

TIEL Annemiek Verweij uit Tiel wint met haar blog Keukenliefde een award voor de 'Beste Food Blog van het jaar 2017'. Naast deze prijs ontvangt Verweij ook een award voor 'Beste Foodvlogger/ Youtuber'. ,,Verwachten doe je het eigenlijk nooit, maar hopen natuurlijk wel."

door Aafje van IJzendoorn

Op woensdag 27 september werden in het Naarderbos in Naarden de winnaars bekend gemaakt van de Food Blog Awards 2017. Vorig jaar vond de eerste editie plaats en won Keukenliefde de award voor 'Beste Food Blog van het jaar 2016'. Dit jaar viel de blog opnieuw in de prijzen.

In een grote crèmekleurige boekenkast in de woonkamer van Verweij staat een mooie verzameling kookboeken op kleur gesorteerd. ,,Ik hou ervan om met een kopje koffie er lekker doorheen te bladeren. Het gaat mij niet eens zo zeer om de verhalen die erbij staan, maar om de foto's en het gevoel dat je erbij krijgt; het is een soort nostalgie. Een goed kookboek, dat lees ik weg als een roman. Ik hou van sterrenchefs", zegt ze. ,,Dat komt omdat ze met verrassende dingen van hoog niveau komen, waar ik zelf nooit aan zou denken en daar haal ik enorm veel inspiratie uit. Zelf kook ik bijna nooit uit een kookboek, maar ik pik er dingen uit waar ik vervolgens mijn eigen gerechten van maak." Een eigen kookboek staat hoog op Verweij haar lijstje. ,,De eerste gesprekken zijn geweest en dat kookboek gaat er hopelijk volgend jaar komen. Ik heb zoiets van: nu moet het gebeuren."

KEUKENLIEFDE Altijd hield Verweij een schriftje bij waarin ze haar favoriete gerechten schreef. Toen ze ging googelen, kwam ze steeds vaker op kookblogs uit. ,,Ik dacht: dit is iets voor mij. Met als resultaat dat ik in november 2012 startte met Keukenliefde. Eerst schreef ik een of twee berichten in de week. Maar het werkt heel verslavend, waardoor ik al snel naar zeven dagen in de week ging. Inmiddels doe ik dit fulltime en trekt de blog zo'n 360.000 vaste bezoekers per maand. Het is een groot deel van mijn leven."

De kracht van Keukenliefde zit het hem volgens Verweij in de 'makkelijke gerechten' die iedereen kan maken. ,,Niet te veel poespas en vooral niet te veel ingrediënten zodat het gerecht binnen twintig minuten op tafel kan staan."

KEERPUNT Vroeger was Verweij een moeilijke eter. ,,Ik lustte zoveel dingen niet", zegt ze. ,,Inmiddels denk ik daar anders over. Ik vind het een uitdaging om alles zó te maken dat het uitzonderlijk lekker wordt."

Toen Verweij 30 werd, ging ze als verassing met haar man bij het bekende driesterrenrestaurant de Librije in Zwolle eten. ,,Op dat moment ging er een culinaire wereld voor me open. Het was een ervaring waarvan ik dacht dat hij niet van deze wereld kon zijn. Dat kunnen mensen gewoon niet bedenken of maken, dacht ik. Het was voor mij een keerpunt waarop ik besloot nóóit meer zeggen dat ik iets niet lustte. Ik wilde alles gaan proeven en proberen en dat heeft me enorm verrijkt."

UITETEN GAAN Naast zelf koken, houdt Verweij ook van uiteten gaan. ,,Omdat je zelf zo vaak kookt, is het een ontzettende luxe en verwennerij om in een restaurant te zitten en je te laten bedienen. Als ik veel geld zou hebben, zou ik alleen nog maar naar sterrenrestaurants gaan denk ik", lacht ze.

,,In een restaurant wil je 'flabbergasted' worden. Maar veel restaurants hier in Nederland zijn zo fantasieloos en dat is jammer. Ik vraag me af of mijn standaard te hoog is of dat het eten gewoon niet goed is. Ik vind het niet heel gek dat de horeca het zwaar heeft in Nederland. Doe er zelf wat aan, wees eens wat creatiever en gastvrijer."