• Skyline Tiel vanaf de kant van Wamel.

    Esther Coumans

Kijk in de Wijk 2.0 goed ontvangen

TIEL De raad wil in gesprek met inwoners. Niet zozeer over onderhoud. Maar over wat er nog meer moet en kan worden gedaan in hun wijk. De commissie Bestuur is enthousiast.

door Wim Timmermans

De gemeenteraad wil actief naar de inwoners toe gaan en met hen in gesprek komen. In hun wijk, buurt of dorp. Dat staat in het aangepaste voorstel Kijk in de Wijk 2.0, dat in de Commissie Bestuur goed is ontvangen.

De raad wil dat er direct contact ontstaat tussen wijkbewoners, raadsleden en ambtenaren. Doel is er voor te zorgen dat inwoners meer betrokken raken bij zaken die spelen in hun directe woonomgeving.

Ton Zuidema (D66) was positief maar ook een tikkeltje bezorgd: „Let op. Het gaat om meer dan zwerfvuil. Het gaat om tweegesprekken. We moeten de saamhorigheid bevorderen. Er moet verbinding ontstaan. Zodat inwoners een goed gevoel krijgen en enthousiast worden weer wat te gaan doen in hun wijk. De inwoners zijn aan zet, wij moeten dienstbaar zijn aan hen."

Dat is ook precies de bedoeling van wethouder Frank Groen (PvdB). En juist daarom wil hij van tevoren met de Avri door de wijk. Groen: „Ik ga sowieso met de Avri vier keer per jaar Tiel in. Met beleid en onderhoud. Ik heb net een ronde gehad in de binnenstad. Nu staan Zennewijnen en Kapel Avezaath op de agenda." Hij wil zaken als „zwerfvuil en scheve stoeptegels" van tevoren oppakken. Daar hoeft Kijk in de Wijk dan in elk geval niet over te gaan. Groen is ook wethouder Openbare Werken.

Groen legde aan de commissie uit dat hij goed beslagen ten ijs wil komen. Daar moet een goede voorbereiding met enkele inwoners, de wijkregisseurs en bij voorkeur ook enkele raadsleden voor zorgen. Groen: „Dan kun je met een 'ongeveer-plan' de wijk in." Zuidema was daar blij mee. ,,Maar blijf die scheiding vooral aanbrengen." Tussen onderhoud en tweegesprekken.

In het kader van Kijk in de Wijk komt op 20 juni Zennewijnen aan de beurt. Groen nodigde nadrukkelijk raadsleden uit mee te helpen in de voorbereiding. Alleen Maartje Smits van der Lek (CU) reageerde meteen enthousiast. Zij kondigde aan graag te helpen met de voorbereiding en mee te willen fietsen. ,,Ik nodig mijn collega's uit mee te denken in de voorbereiding."