• Tiel, 19 mei 2017
  Koninklijke Onderscheiding voor de heer Smit
  De heer Emile Smit is Koninklijk onderscheiden. Deze onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, is uitgereikt door de Commissaris van de Koning in aanwezigheid van burgemeesters Beenakker, Schuurmans - Wijdeven en Steenkamp. De uitreiking vond plaats in de raadzaal van het stadhuis van Arnhem.
  De heer Smit ontvangt deze onderscheiding vanwege zijn buitengewone verdiensten als bestuurslid en coördinator van de Stichting Model European Parliament (MEP) Gelderland. Hij deed dit van 1994 tot 2014. Ook heeft de heer Smit zich vele jaren ingezet voor de historische werkgroep van Tiel en de historische kring van Huissen. De heer Smit was één van de drijvende krachten achter de organisatie van de jeugdparlementen.
  Foto Jan Bouwhuis.

  Jan Bouwhuis
 • Via Twitter @HansBeenakker
 • Archief BDUmedia

Koninklijke Onderscheiding voor Emile Smit

TIEL Emile Smit uit Tiel is vrijdag 19 mei Koninklijk onderscheiden. Deze onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, werd uitgereikt door de Commissaris van de Koning in aanwezigheid van burgemeester Hans Beenakker. De uitreiking vond plaats in de raadzaal van het stadhuis van Arnhem.

.

De heer Smit ontvangt deze onderscheiding vanwege zijn buitengewone verdiensten als bestuurslid en coördinator van de Stichting Model European Parliament (MEP) Gelderland. Hij deed dit van 1994 tot 2014. Ook heeft hij zich vele jaren ingezet voor de historische werkgroep van Tiel en de historische kring van Huissen.

De heer Smit was één van de drijvende krachten achter de organisatie van de jeugdparlementen. Geïnspireerd vanuit zijn professie als leraar en later adjunct-directeur van het RSG Lingecollege in Tiel onderkent hij het belang om jongeren te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken. Elk jaar werd een 5-daagse conferentie georganiseerd met 140 deelnemers en een provinciaal aandeel geleverd in de nationale en internationale MEP-conferenties. Ook in Tiel werden verschillende debatten georganiseerd, ondersteund door de gemeente Tiel.

In Tiel was de heer Smit vrijwilliger bij en secretaris van de Historische Werkgroep Tiel (1989-2014) van de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken. Hij was betrokken als redacteur en medeauteur van onder andere diverse lustrumboeken, zoals 'De geschiedenis van Tiel', en initiator en (eind-)redacteur van artikelen in het verenigingsblad. Momenteel is de heer Smit voorzitter van de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken.

Bij zijn afscheid als adjunct-directeur van het RSG Lingecollege in juni 2010 ontving de heer Smit de Erepenning der Stad Tiel.