• Opening parkeergarage Tiel op 14-8. Wethouders Melissen en Verspuij reden met hun auto door een lint en openden hiermee officieel de garage onder cultuurcentrum Zinder.

    Raphael Drent

Kunst in parkeergarage: 'Rij zo het stadsgezicht binnen'

TIEL Parkeergarage Westluidense Poort is een reis door de geschiedenis van Tiel. Sinds de opening op maandag 14 augustus daal je langs het werk van Cor Litjens en Sylvia Janssen van Doorn af: van de tweede wereldoorlog tot de tijd van jagers en verzamelaars.

Charella Hulsbosch

@Charellaa

 

Er is genoeg te zien in de nieuwe parkeergarage. Van de groene en rode lichtjes die aangeven waar er nog parkeerplek is, tot de kunst op de kolommen en wanden. De Tielse Sylvia Janssen van Doorn fietste een tijd lang dagelijks langs opgravingen in Tiel en daar haalde ze nu inspiratie uit voor haar werk in de parkeergarage. ,,Ik mocht de opgravingen zelfs fotograferen", zegt ze enthousiast. ,,Ik kan niet beschrijven hoe leuk het is om me extra te verdiepen in de geschiedenis van Tiel om er echt iets moois van te maken."

KAART Het werk van de kunstenares op verdieping -3 en -4 gaat over de jagers en verzamelaars en het jaar 1000 tot 1600. ,,De kaart op parkeerlaag -3 laat bijvoorbeeld zien hoe dit gebied is ontstaan. Dan zie je dat de rivier de Linge vroeger heel groot was. Waar je nu bij Daisy's een ijsje eet en kijkt naar de parkeergarage, zou je vroeger op de Linge hebben gekeken."

Op de twee verdiepingen daarboven vind je het werk van Cor Litjens. Misschien ken je de kunstenaar wel van de boog op de dijk bij Passewaaij. Litjens verdiepte zich in onze stad tijdens de industriële tijd en gedurende de Tweede Wereldoorlog. Tussen oude foto's en tekeningen vond hij inspiratie. ,,Er waren hier twee fabrieken: Daalderop en Maatschappij "De Betuwe", ook wel bekend als de jamfabriek. Die heb ik als uitgangspunt genomen om in staal uit te snijden." Het leuke aan kunst in een parkeergarage is dat je er een beetje mee kunt spelen. Zo hangen de panelen van Litjens iets verder van de muur af en is er reflecterende folie achter geplakt. ,,Als je met de auto richting de panelen rijdt, krijg je hetzelfde effect als wanneer je koplamp op een verkeersbord schijnt. Je rijdt als het waar zo het stadsgezicht binnen", zegt de kunstenaar trots.

ZINDER Hoewel de parkeergarage al open is, wordt in het naastgelegen cultuurgebouw nog hard gewerkt om alles op orde te krijgen. Hans van Gemert, interim directeur van de Plantage, is in zijn nopjes met het nieuwe onderkomen. ,,Blijheid overheerst. We hebben het stukje bij beetje zien ontstaan, maar als het klaar is en je loopt er doorheen dan is dat echt een prachtige ervaring." De Plantage gaat straks door onder de naam Zinder Educatie en de eerste lessen starten al op 28 augustus. ,,Het is een groot verschil met de twee panden waar we vandaan komen, nu hebben we alles in één pand. Dat gaat wel meer kruisbestuiving geven."

En als de lessen in Zinder beginnen, kan er voor het laatst gratis geparkeerd worden in de Westluidense Poort. Vanaf dinsdag 29 augustus gelden dezelfde tarieven als de andere parkeerterreinen rond de binnenstad: € 1,38 per uur.