• Nieuwe ledverlichting in Lambertuskerk

    Neeltje van Triest
  • Lautenbach is blij dat de oude lampen verwijderd zijn

    Neeltje van Triest

Lambertuskerk duurzaam verlicht

BUREN Veel inwoners van Buren hebben vanaf mei vorig jaar mee gespaard  om de Sint Lambertuskerk in het hart van het stadje van nieuwe sfeerverlichting te voorzien. De laatste tijd moesten er zelfs regelmatig bouwlampen aan te pas komen om diverse activiteiten 'bij te lichten'. De functie van de kerk is veranderd en de vorige verlichting uit de jaren zeventig was hopeloos verouderd. Passende lampen werden niet meer gemaakt en het stroomverbruik was erg hoog.

De oude lampen liggen nog in een hoekje, maar het liefst ziet Idzerd Lautenbach, voorzitter van de Plaatselijke Commissie (PC) Buren ze zo snel mogelijk verdwijnen. In 2014 is het eigendom van de kerk vanuit de Hervormde Gemeente Buren overgedragen aan de Stichting Oud Gelderse Kerken (SOGK). Daarmee veranderde niet het aanzien, maar wel het gebruik van het kerkgebouw. De SOGK staat allerlei culturele en sociale evenementen in de kerk toe die het karakter van het gebouw niet aantasten. De zondagdiensten zijn contractueel en eeuwigdurend vast gereserveerd voor de Kerkelijke Gemeente Buren, die daarmee één van de gebruikers van het kerkgebouw is. Daarnaast wordt het kerkgebouw gebruikt voor concerten, recepties, lezingen,  educatieve schoolprojecten, exposities, trouw- en rouwbijeenkomsten, maar ook voor muziekfestivals en films.

Lautenbach is supertrots op de nieuwe verlichting, waarbij de kerk in een compleet ander licht komt te staan. ,,Vooral in het donker is het prachtig. Alleen het wit is al warm wit. We spelen met de kleuren, we kunnen dimmen en apart schakelen. De nieuwe verlichting heeft de mogelijkheden van de kerk vele malen verbreed. Ik noem het weleens gekscherend onze nieuwe cultuurtempel.''

De benodigde 40 duizend euro was nog niet helemaal binnen, maar de SOGK heeft een kleine lening verstrekt om renovatie toch mogelijk te maken. ,,Het scheelt ons de komende veertig jaar aanmerkelijk in de kosten, de oude verlichting had een hoog verbruik. Nu zijn energiezuinige ledlampen aangebracht, waarvan het verbruik veel lager is.''

Op zondag 25 maart wordt in de Sint Lambertuskerk een gratis Benefietconcert gegeven met medewerking van de koren Cantoccasio en Never Mind. Tijdens dit concert worden ook alle mogelijkheden van de nieuwe verlichting gedemonstreerd en is de officiële ingebruikname een feit. Aanvang 20 uur. Geïnteresseerden kunnen dit gratis Benefietconcert bijwonen door aanmelding op www.burenstad.nl.