• Foto Jan Willem Keij

Latenstein bereikbaar met Giro

TIEL Latenstein blijft zaterdag 7 mei, als de Giro d'Italia door Tiel trekt, de hele dag bereikbaar voor automobilisten.

André van der Vlerk

@avandervlerk

De reguliere toegangswegen gaan 's middags op slot, maar verkeer kan het bedrijventerrein wel via een alternatieve route bereiken en weer verlaten. Gemeente Tiel en Rijkswaterstaat zijn dat vorige week overeengekomen. Rijkswaterstaat is eigenaar van een stuk grond bij de Bernhardsluis waarover de alternatieve route voert.

Latenstein is op 7 mei alleen te bereiken via de Kellenseweg. Automobilisten moeten deze helemaal uitrijden totdat ze bij het Amsterdam Rijnkanaal komen. Hiervandaan voert de route langs het kanaal richting de Oude Medelsestraat en Latensteinse Rondweg vanwaar elke straat in Latenstein aan te rijden is.

De route is in de andere richting ook bestemd voor bezoekers die 's ochtends hun auto op de Waalkade geparkeerd hebben en de binnenstad 's middags willen verlaten. Tankstation Van Dijkhuizen stelt zijn terrein beschikbaar zodat automobilisten via de Echteldsedijk, de oostkant van Latenstein en de Kellenseweg de stad weer uit kunnen rijden.

De Waalkade en de grote toegangswegen tot Latenstein zijn op 7 mei vanaf 12.30 uur afgesloten. Gemeente Tiel zet bij de afrit van de A15 bij Tiel-West borden neer die automobilisten wijzen op de beperkte bereikbaarheid. Belangstellenden die op deze dag een kijkje willen nemen in de Tielse binnenstad wordt aangeraden om deze afrit nemen en hun auto te parkeren aan de westkant van het centrum. Bij de Spoorstraat komen extra parkeermogelijkheden.

Subsidie

Intussen hebben ondernemers van het Plein bij de provincie Gelderland 6.000 euro subsidie aangevraagd om het horecaplein te decoreren in de roze kleuren van de Giro. De bedoeling is onder andere om veel banieren op te hangen. Ook andere plekken in de binnenstad worden versierd. Centrummanager Gert Jan van Ingen roept ondernemers op om ook op individuele basis initiatieven te ontplooien. ,,Als ze slim zijn haken ze op een creatieve manier in op de Giro."