Maurikse schrijfster droomt van Amerika

MAURIK Op de middelbare school waren boeken niet aan te slepen. Niets liever deed ze dan verhalen lezen en zelf schrijven. Het was haar grootste droom om ooit schrijfster te worden. Veel schreef ze van zich af wat ze vervolgens opschreef in een boek met een harde kaft. Diana van Hal is de meisjesnaam van de schrijfster Diana Ruwaard die op 7 november haar thriller debuut uit heeft laten komen: de verzamelaar.

Aafje van IJzendoorn

@_AIJZENDOORN

De droom die ze had liep toch allemaal anders dan gepland. Na de middelbare school is Diana medische microbiologie gaan studeren. Dit veranderde ze halverwege het derde leerjaar naar klinische chemie. In 2002 is ze aan de slag gegaan als medisch analist waarbij ze met menselijk materiaal werkt. Het schrijven heeft gedurende deze periode een tijdje stil gestaan maar het bleef altijd kriebelen.

,,Ik wilde al heel lang schrijven maar het kwam er maar niet van", zegt Diana. ,,Elke keer dacht ik; ik heb geen tijd, het gaat niet, ik heb het gewoon veelste druk." Toch heeft ze een jaar of vier geleden de stap genomen door een aantal boeken te lezen over het schrijven van een boek. ,,Ik wilde me er wat meer in gaan verdiepen want ik wilde dit echt heel graag", zegt Diana.

Maar alleen het lezen van 'hoe je een spannend boek moet schrijven' of 'hoe je je personages moet uitwerken', was niet genoeg. Zo besloot ze om gewoon ergens te beginnen. ,,Tot mijn verbazing ging dit eigenlijk heel makkelijk. Maar ik heb er van te voren allemaal goed over nagedacht en natuurlijk heb ik het op de analisten manier aangepakt." Diana heeft er niet lang over hoeven doen voor dit verhaal. ,,Gelukkig schrijf ik net zo snel als dat ik praat", lacht Diana.

Maar waarom speelt het verhaal zich af in Amerika? ,,Veel schrijfsters laten de verhalen in Nederland afspelen. Als ik iets doe dan wil ik het ook goed doen. Mocht mijn boek uiteindelijk goed verkopen, dan kan ik het makkelijker in Amerika uitgeven. Dat is aantrekkelijker om te lezen dan iets wat zich in Veenendaal of Utrecht afspeelt."

De reacties waren zo positief dat dit niet kon blijven liggen. Diana is in contact gekomen met een tussenpersoon die een uitgever voor haar vond. Haar boek werd uitgegeven en sinds twee weken ligt het boek bij Boek- en Kantoorboekhandel Arentsen in Tiel in de winkel.

Op de cover van de eerste druk stond een head mountain device. Dit is een onderzoekshelm dat het Nederlands Forensisch instituut in Den Haag heeft ontwikkeld. Alle data over een bepaald delict worden hierin opgenomen waar vervolgens een virtueel plaats delict van wordt gemaakt. ,,Veel mensen vroegen zich af wat er nou eigenlijk op de voorkant stond. Sommigen vonden het er een beetje sciencefictionachtig uitzien wat totaal niet de bedoeling was." Diana probeert het verhaal juist zo veel mogelijk te baseren op de waarheid en hoopt dat mensen er iets van leren. Het zat haar dwars en ze besloot een andere cover van het boek te maken. Vanaf vorige week is de cover vernieuwd.

Het eerste boek is nog maar net uit maar ondertussen is ze al druk bezig met het tweede boek. ,,Wat mij betreft komt er ook nog een deel 3, 4, 5 en ga zo nog maar even door", zegt Diana die straalt van enthousiasme. Eind december maakt ze de titel van haar volgende boek bekend.