• Susanne van Reenen

Mega Plogging Challenge

ZOELMOND De Mega Plogging Challenge is een wedstrijd tussen Utrecht, Leidsche Rijn en Betuwe-West, waarbij zwerfafval, op een energieke manier, opgeruimd wordt. Ploggen komt van het Scandinavische plogging, wat staat voor het combineren van hardlopen en het opruimen van zwerfafval.

De Mega Plogging Challenge is zondag 19 mei van 11.00 tot 13.00 uur. Per wijk wordt zoveel mogelijk rotzooi opgeruimd en naar een verzamelplaats gebracht. De verzamelplaats voor Betuwe-West is het Jeroen Severs Plantsoen in Zoelmond. De gemeente Buren helpt mee om de zakken af te voeren en steunen dit initiatief. De stad of regio die uiteindelijk in die 2 uur het meeste afval verzameld, heeft gewonnen.

Iedereen mag meedoen en kan zich via de facebookpagina van Sporten Voor je Deur (https://www.facebook.com/events/379884812611936/) aanmelden bij het evenement Mega Plogging Challenge.

De organisatie wil met dit evenement het ploggen onder de aandacht brengen bij een grote groep mensen, waardoor er structureel kan worden geplogt of geplandeld (wandelen en zwerfvuil opruimen). Er bestaan nu drie plandelgroepen in Zoelmond, Utrecht in de wijken Lunetten en Hoograven en dat aantal willen ze graag uitbreiden.

Voor dit evenement is de organisatie ook op zoek naar sponsoren om een groter doel te bereiken; het verminderen van het plasticafval (plasticsoep) in de zeeën. ,,We willen het verminderen van plasticafval realiseren door een bedrag te schenken aan de Plastic Soup Foundation. Wij zijn blij met een symbolische bijdrage van 5 euro per zak. Je kunt zelf kiezen of je een bijdrage levert voor 1 zak of bijvoorbeeld 100 zakken of zelfs duizend zakken. Hiervoor hebben we ook een crowd funding actie gestart: https://getfunded.nl/campagne/5059-ploggen-voor-een-schone-oceaan?fbclid=IwAR399_HHrGxEfwi2c_qLa8Safv6NT0yNGYaqhj0W9Q_aF5Zz81EdHTRa-SY."