• GGD Gelderland-Zuid
  • GGD Gelderland-Zuid

Meldpunt Bijzondere Zorg regelt hulp voor mensen met verward gedrag

TIEL Een vrouw ligt met een gebroken heup al 3 dagen op de grond. Haar huis maakt een verwaarloosde indruk. Waarom heeft niemand eerder aan de bel getrokken? Yvon Beurskens van de ambulance Gelderland-Zuid maakt het regelmatig mee: situaties waarvan je denkt, hier klopt iets niet. Ze is blij dat ze haar zorgen kan delen met het Meldpunt Bijzondere Zorg. En ze roept ook anderen op om dit te doen.

Mensen die merken dat iemand zich vreemd gedraagt, weten vaak niet wat ze ermee aan moeten. 'Is het normaal dat je buurvrouw op straat dwaalt en warrige taal uitslaat? Dat de gordijnen overdag potdicht blijven? Wat haal je jezelf op de hals als je aanbelt? Ach je zal het wel verkeerd zien.'

Dat je het verkeerd ziet, klopt volgens Yvon meestal niet. ,,Onze zorg over iets of iemand blijkt achteraf - in 99,9% van de gevallen - terecht. Het onderbuikgevoel van de ambulancemedewerkers is goed ontwikkeld als je al jaren bij de ambulance werkt. Je komt overal en je ziet alle soorten mensen en situaties. Maar ook al heb je deze ervaring niet, dan nog klopt je gevoel vaak."

Sinds 1 september is er voor Tiel en omstreken een Meldpunt Bijzondere Zorg. Inwoners en professionals uit de regio kunnen daar hun zorgen melden over mensen met verward gedrag. Medewerkers van het meldpunt schatten samen met de beller in of er actie moet worden ondernomen. En zo ja, welke hulp passend is. Dat kan een huisarts of hulpverlener zijn. Of bijvoorbeeld iemand van de woningcorporatie.

Als medische zorg nodig is, rukt de ambulance uit. Yvon: ,,Je ziet dan zo'n gewonde vrouw in haar vuil liggen en denkt: die had al eerder hulp moeten krijgen. Steeds vaker zijn het ouderen die alleen (moeten) blijven wonen, valt haar op. Geestelijk kunnen ze het niet meer bijbenen. Hopelijk gaan mensen na het lezen van dit artikel, hun zorgen delen met het Meldpunt."

a[ Meldpunt Bijzondere Zorg van de GGD 088-1447040, www.ggdgelderlandzuid.nl.