• Annemieke van Toor

Missionaire Stilteviering Caeciliakapel

TIEL ,,Stilte kan helpen om tot rust te komen, om na te denken en even naar jezelf te kijken." Harrie van Toor (42) uit Zetten loopt momenteel stage in de Protestantse Gemeente Tiel. Hij houdt op zondag 26 februari 's morgens om 10.00 uur een missionaire stilteviering in de Caeciliakapel in Tiel. Wekelijks is er al het project 'Stilte in de stad' dat in dezelfde kapel wordt gehouden en deze stilteviering op zondag sluit hier goed op aan.

door Heleen van den Bergh

Harrie van Toor studeert voor gemeentepredikant aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam. Hij zit in zijn laatste jaar van zijn studie en hoopt in februari 2018 klaar te zijn en zich theoloog te mogen noemen. In het kader van zijn studie mag hij een missionaire activiteit organiseren en in samenwerking met dominee Leen de Ronde kwam hij uit op het genoemde project. ,,In onze tijd en wereld is sprake van veel onrust en ook van onrust in onszelf. Zo komen we bijna niet toe aan stiltemomenten. In deze viering is er veel ruimte voor stilte maar ook voor muziek en beeldmateriaal. Stilte kan helpen om tot rust te komen of over ons leven na te denken. Maar stilte kan ook ongemakkelijk voelen, vandaar toch ook muziek en zang. Tevens is er een korte meditatie."

Geloof

Van Toor wil vooral benadrukken dat hij deze viering ook onder de aandacht wil brengen van mensen buiten de kerkelijke gemeente. ,,Het is voor iedereen toegankelijk. De viering is bedoeld om mensen een plek te bieden waar ze tot zichzelf kunnen komen en om een moment van rust te ervaren. Daarnaast kan God de stem in de stilte zijn, een zachte stem die pas opvalt in de stilte en zo kunnen we de stemmen om ons heen even laten zwijgen." Tot nu toe heeft Van Toor alleen klassieke kerkdiensten gedaan. ,,Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe deze dienst gaat verlopen. Het is wel een uitdaging maar ik zie het ook als een opdracht van de kerk: mensen een plaats bieden waar ze in de stilte kunnen nadenken over waar ze naar op zoek zijn." Stilteviering 26 februari om 10.00 uur in de Caeciliakapel in Tiel.