• Mitchell Mulder uit Wadenoijen vertelt het koningspaar over zijn schoolervaring.

    Neeltje van Triest
  • Koningspaar bezoekt de Betuwe. Foto: Patrick van Katwijk.

    patrick van katwijk
  • Leroy, Danny en Mitchell

    Neeltje van Triest

Mitchell uit Wadenoijen praat koningspaar bij

WADENOIJEN Het zijn spannende dagen voor Mitchell Mulder uit Wadenoijen. Hij mag samen met collega-leerling Leroy van de Wardt vmbo-school Helicon uit Kesteren onder de aandacht brengen bij het koninklijk paar. Op woensdag 29 mei ontvangt de regio de koning en de koningin voor een streekbezoek. Zij bezoeken dan onder andere het laanboomcentrum in Opheusden. Daar staan de leerlingen met hun mentor Danny van Winsen klaar voor tekst en uitleg.

door Neeltje van Triest

VMBO-school Helicon is niet alleen vanwege het groene profiel, maar ook vanwege de Entree-route die de school aanbiedt, gevraagd. Mitchell is halverwege vorig jaar overgestapt naar Kesteren, omdat het bij zijn vorige school niet erg soepeltjes verliep. In eerste instantie was het ook in Kesteren een beetje vallen en opstaan, maar gaandeweg ontwikkelde hij zich tot een gedreven en serieuze leerling met toekomstperspectief. Mitchell zit nu midden in de examens en wil na de vakantie verder op de hoveniersopleiding van het Wellant College in Houten.

Mitchell: ,,We krijgen hier veel praktijk en veel stage. Tijdens mijn vorige opleiding was er alleen maar veel theorie. Hier oefen je in de praktijk en daardoor snap je het beter.''

De entree-route biedt leerlingen een diploma op niveau 1 en 2. In de praktijk stomen ze op het MBO hiermee regelmatig door naar niveau 3.

De school heeft Mitchell gevraagd om te vertellen hoe hij deze manier van opleiden ervaart. Mitchell: ,,Door de stage leer je heel veel en krijg je het gevoel dat je veel kan. We krijgen hier meer zelfstandigheid. Ik hoef bijna niets meer te vragen omdat ik iets niet snap of kan. Op mijn andere school was het helemaal anders. Veel les en weinig praktijk. Ik voel mezelf hier veel meer thuis.''

De ouders van zowel Leroy als Mitchell toonden zich blij verrast dat hun zoons zijn uitverkoren om het Helicon te vertegenwoordigen. Leroy: ,,Mijn moeder dacht dat er iets ergs was toen de school belde. Daarna was ze alleen maar trots.'' De moeder van Mitchell was wat eerder ingelicht en direct na het telefoontje van mentor Danny, belde zijn opa om met Mitchell te praten over het feit dat hij door de school was uitgekozen. Beide families vinden het bij tijd en wijle nog spannender dan de jongens dat ze het koninklijk paar gaan ontmoeten.

Danny tovert zijn telefoon tevoorschijn en toont de jongens de plaats waar ze komen te staan. Bij laanboomkwekerij Volentis is een aparte plaats voor ze gereserveerd. Tijdens een rondgang door de laanboomkwekerij spreken Willem-Alexander en Máxima onder meer met Mitchell en Leroy. Mitchell is eerst en staat direct na het programma innovatie gepland. Hij vertelt over zijn opleiding, zijn schoolervaring en zijn toekomstplannen in zijn eigen woorden. Leroy vertelt het koningspaar van alles over de bomenteelt. Hij is regelmatig voor school op de laanboomkwekerij te vinden en wil later zelf ook boomkweker worden. Hij stroomt straks in op het Helicon in Geldermalsen om daar zijn MBO-diploma te gaan halen. Danny: ,,Hij mag na Mitchell het koningspaar opvangen en verder de weg wijzen.''

Naast de inbreng van Leroy en Mitchell is Helicon Kesteren ook gevraagd om de bloemen voor Máxima en de bloemarrangementen in het gemeentehuis te verzorgen.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken woensdag 29 mei Opheusden, Tiel, Geldermalsen en Culemborg. Belangrijke thema's en ontwikkelingen in de regio staan centraal, met name op het gebied van vakonderwijs, arbeidsmigratie, jeugd en duurzaamheid.

Vanuit Opheusden reist het gezelschap naar Transportbedrijf Vonk op Bedrijvenpark Medel. Vonk is een familiebedrijf dat ooit is begonnen als vervoerder van fruit, maar zich heeft ontwikkeld tot specialist in het vervoer en de op- en overslag van witgoedproducten in Europa. Het koninklijk paar spreekt ook hier onder anderen met leerlingen, maar dan van opleidingsinstituut ROC Rivor.

In Geldermalsen bezoekt het koninklijk paar de proeftuin van Koninklijke FruitMasters. En in Culemborg zijn jongeren gespreksthema én gesprekspartner.

Het streekbezoek eindigt op de Markt met een optreden van –hoe kan het ook anders- leerlingen van de twee plaatselijke middelbare scholen.