• Neeltje van Triest

Natuur floreert op de golfbaan

Jan Huibers houdt nauwlettend een oogje in het zeil

Neeltje van Triest

ZOELEN Een goede golfbaan kenmerkt zich door strakgroene velden die er als een biljartlaken bij liggen. Maar een goed geoutilleerde golfbaan zorgt ook voor een vriendelijke inrichting rond die strakke grasvelden. Dat vraagt vanzelfsprekend om een zo natuurvriendelijk mogelijk beheer van het geheel. Golfcentrum De Batouwe is een van de beste voorbeelden van het samengaan van sport en natuur.

Golfcentrum De Batouwe beschikt over een 27-holes en een 9-holes baan, ontworpen door landschapsarchitect Alan Rijks. De drie lussen van de 27 holes baan worden aangeduid met Perengaard, Appelgaard en Kersengaard. De 9-holes baan wordt de Pruimengaard genoemd. Het beheer van het geheel is gericht op het ontwikkelen en behouden van de natuurwaarden.

Greenkeeper Jan Huibers is de 'natuurgoeroe' van de golfbaan. Hij begint 's morgens op tijd en ziet regelmatig de natuur ontwaken. Het mooiste moment is als hij na een intensieve klus op zijn golfkar op weg is naar de personeelskantine. Onderweg heeft een ijsvogel een vast stek gevonden. En als Jan stoïcijns langsrijdt, draait deze vogel helemaal met hem mee om hem na te kijken. Jan werkt acht jaar bij De Batouwe, voor die tijd heeft hij geruime tijd bij Ouwehands Dierenpark gewerkt.

ENGERLING Als meest gevreesde insect noemt hij de engerling. Keverlarven die het ondergrondse deel van de grasplant aanvreten. Als hij niet tijdig ingrijpt, ontstaat aanmerkelijke schade aan de grasmat. Jan heeft een compleet scala aan hulpmiddelen, waaronder een eigen weerstation, tot zijn beschikking om tijdig bij te sturen. Ook dieren die de grasmat omploegen op zoek naar engerlingen richten schade aan.

Jan: ,,In 2020 komt er een totaalverbod op bestrijdingsmiddelen en daar lopen we op vooruit. We analyseren doorlopend allerlei grasmonsters en meten met behulp van externe kennis de voedingstoestand van de grasmat. Het natuurlijk evenwicht staat centraal en preventief werken heeft onze voorkeur. ''

WILDE ORCHIDEE Hij vertelt met liefde over 'zijn' baan en over de natuur die zich tussen de velden door ontwikkeld. De wilde orchidee in het waterrijke gedeelte, de ijsvogel in een stil gebied, de zwaluwen, langpootmuggen, vleermuizen, maar ook de kraaien, bijen, ganzen, roofvogels en zelfs vossen en af en toe een ree. Hij weet ze allemaal te vinden.

De ruigere delen van de golfbaan worden regelmatig doorgezaaid met wilde bloemen om het voor de bijen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Die beschikken over een eigen onderkomen met meerdere kasten waarin ze naar hartenlust biologische honing produceren. Overal zijn bloemen en fruit voorhanden; alles wat vliegt, kan voldoende fourageren om de winter goed door te komen. En in menig boom wordt gelegenheid geboden om diverse uilensoorten en andere roofvogels te lokken.

Jan: ,,We signaleren hier bosuilen, ransuilen, natuurlijk steenuiltjes, maar ook de buizerd, sperwer en valk is te gast. Het is een prachtig gebied waar alles wat hier in de omgeving hoort, gekoesterd wordt. Neem de paddenpoel, zo'n plaats lokt van alles. Kikkers, ooievaars, insecten, te veel om op te noemen.''

CORRIDOR Golfcentrum De Batouwe heeft zich al eerder uitgesproken mee te werken aan het creëren van een corridor tussen Lek en Waal, waarbij de natuur bijna ongestoord haar gang kan gaan. De ligging van het centrum, pal naast het Amsterdam-Rijnkanaal, biedt optimale mogelijkheden zo'n corridor optimaal te laten functioneren.

Bedrijfsleider Alexander de Vries vertelt dat hij in de toekomst gaat proberen om samenwerking met bijvoorbeeld Waterschap Rivierenland aan te trekken. Hij ziet nog meer kansen om ook in het omringende gebied de natuurwaarde te verhogen. ,,Het is hier nog puur. Geen vuilnisbelt, hoogspanningslijn, windmolen, snelweg, industrieterrein of spoorlijn waar we last van hebben. Er liggen hier heel veel kansen.''

Een actieve natuurwerkgroep van leden van De Batouwe houdt in de gaten wat er allemaal op en rond de faiways en greens te zien is. Ze doen daar verslag van op hun eigen pagina's op de website van De Batouwe: http://batouwenatuur.nl/actueel-nieuws

Jan staat plotseling stil en wijst op een ranke libel die boven een blad zweeft. De golfbaan is in eerste instantie bedoeld voor golfers, maar dat gaat in Zoelen hand in hand met het beleven van de flora, de fauna én de stilte die op deze plaats in de Betuwe aanwezig zijn.