• Jan Bert Vonk

Nieuwe cursussen bij de Plantage

TIEL Iedereen met interesse voor muziek, dans theater of beeldende kunst kan terecht bij de Plantage, centrum voor de kunsten in Tiel. Naast het oude, vertrouwde aanbod van cursussen en lessen starten er dit seizoen ook drie nieuwe, moderne cursussen: DJ, animatie en Move! voor jongens. ,,We hopen dat door deze cursussen nog meer kinderen en jongeren gemotiveerd worden om iets met muziek, dans en beeldende kunst te doen", aldus Alwin de Vries, teamleider van de afdeling muziek en aanjager achter de vernieuwingen in het aanbod van de Plantage. ,,Het leren bespelen van een instrument is allang niet meer de enige manier waarop je actief met muziek bezig kunt zijn. Alle jongeren zijn met muziek bezig. Ook al spelen ze zelf geen instrument, ze luisteren wel veel en hebben hun eigen uitgesproken voorkeuren. DJ'en is een hele leuke manier om creatief om te gaan met de muziek waar jij van houdt. Er blijkt al behoorlijk wat belangstelling te zijn voor deze cursus."

De cursus Animatie is voor kinderen uit de bovenbouw van het primair onderwijs. Een eigen animatiefilm maken is een creatieve manier om met beeldende kunst bezig te zijn. Kinderen die misschien in eerste instantie niet zoveel belangstelling hebben om te tekenen, te schilderen of te werken met klei kunnen hierdoor worden uitgedaagd om toch hun eigen, bewegende wereld te maken in de vorm van een animatiefilm. De cursus animatie begint na de herfstvakantie.

Op de Plantage wordt al veel dansles gegeven: klassiek ballet, jazzdans en moderne dans. Toch zijn er maar heel weinig jongens. ,,En dat is niet zo gek," zegt Alwin de Vries, ,,want ik kan me goed voorstellen dat die jongens zich niet thuis voelen tussen al die dansende meiden. Daarom geeft Nash Smit nu danslessen speciaal voor jongens. En dat slaat aan: er zijn al twee cursussen gestart. Instromen is nog mogelijk. Voor jongeren vanaf 12 jaar is er ook Hip Hop."

De Plantage innoveert niet alleen met nieuwe cursussen, maar ook door meer flexibiliteit te bieden in de vorm van een knipkaart. ,,Cursisten, met name volwassenen die een cursus tekenen en schilderen of keramiek volgen hoeven zich daardoor niet meteen voor een heel seizoen vast te leggen. Zij kunnen in de overleg met de docent zelf bepalen hoeveel lessen zij willen afnemen."

Info: www.plantage.info.