• Katinka Schippers

Op cursus bij de gemeente

BUREN De gemeente Buren geeft inwoners die meer dan geïnteresseerd zijn in de Burense gemeentepolitiek de kans om een kijkje achter de schermen te nemen. Met deelname aan de -gratis- cursus 'Politiek Actief voor inwoners' verlaagt de gemeente de drempel voor mannen en vrouwen die mee willen besturen.

De cursus bestaat uit vier avondbijeenkomsten. Naast het vergroten van theoretische kennis, versterken de deelnemers ook hun vaardigheden met het oefenen in debatteren. En de theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemer lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

Burgers die daadwerkelijk interesse hebben om het plaatselijk bestuur te versterken, dienen voor of na de cursus zichzelf wel aan te melden bij een politieke partij.

Tot 8 september is het mogelijk om aan te melden, op maandag 25 september start de eerste cursusavond om 19.30 uur. Deze avond staan introductie en kennismaking met gemeente en politieke partijen centraal.

Op maandag 2 oktober staat het functioneren van de gemeenteraad op de agenda. De taken en rollen van raadsleden, uitleg van bijvoorbeeld het verschil tussen een motie en amendement en het inzetten van andere handigheidjes. Vanzelfsprekend komt ook de basiskennis die hoort bij de behandeling van gemeentefinanciën ter sprake. Last but not least kunnen de cursisten speeddaten met de raadsleden.

Een week daarna, op maandag 9 oktober, staat debatteren centraal. Onder leiding van een professionele trainer wordt gewerkt aan individuele debattechniek. Op maandag 24 oktober wordt daadwerkelijk een raadsvergadering bijgewoond en ontvangen de cursisten een certificaat.

De bijeenkomsten vinden plaats in het gemeentehuis, Wetering 1, Maurik. Aanmelden kan voor 8 september door een e-mail te sturen met naam, woonplaats en telefoonnummer naar ejellema@buren.nl.