Oprichting eCoBuren - De energiecoöperatie van de Gemeente Buren

BUREN Vrijdag 5 oktober is door Steven Hulst (voorzitter) en Evert Obdeijn (secretaris/penningmeester), in bijzijn van notaris Mr. Roland de Kok, de energiecoöperatie eCoBuren officieel opgericht.

eCoBuren heeft zich tot doel gesteld om een duurzame energietransitie voor bewoners en ondernemers in de gemeente Buren te realiseren. Hierbij richt de organisatie zich op duurzame productie, opslag en toepassing van energie (warmte + elektriciteit). Daarnaast zet eCoBuren zich in voor het terugdringen van het energieverbruik zodat productie en behoefte op elkaar aansluiten.

Er is gekozen voor de organisatievorm coöperatie, aangezien de impact van de energietransitie groot is, waarbij zowel bewoners als ondernemers betrokken dienen te zijn. De collectiviteit van de coöperatie biedt voordelen voor de leden bij het inkopen van duurzame oplossingen en het verwerven van financiële middelen bij gemeente, provincie en andere overheden of financiers. Waar mogelijk en nuttig voor de leden werkt eCoBuren samen met andere energie coöperaties in de regio.

eCoBuren is hiermee ook de gesprekspartner voor de gemeente Buren bij het realiseren van haar eigen duurzaamheids ambities zoals onderschreven in het Gelders Energieakkoord. Projecten worden niet van bovenaf opgelegd, maar worden gezamenlijk door de leden van de coöperatie geselecteerd en ontwikkeld, waarbij iedereen profiteert van de resultaten.

Kennismaken met eCoBuren en horen welke plannen zij hebben? Kom dan naar de kick-off avond op maandag 5 november om 20.00 uur bij Grand Café De Hofhouding in Buren. Aanmelden: info@ecoburen.nl, www.ecoburen.nl