• Raphael Drent

Oudste bewoners Tiel in Flipje en Streekmuseum

TIEL Het Flipje en Streekmuseum heeft donderdag een heel bijzonder graf afkomstig van de opgraving in Medel verwelkomd. Vermoedelijk de oudste bewoners uit Tiel. Directeur Alexandra van der Steen is blij met de nieuwste aanwinst

Deze individuele begraving van de vindplaats Medel-De Roeskamp maakte deel uit van een klein grafveldje Het grafveldje omvatte nog drie individuele begravingen en een gezamenlijk graf met een zestal begravingen. Aan de doden zijn geen grafgiften meegegeven. Waarschijnlijk behoort het grafveldje toe aan de middenneolithische Hazendonkgroep, en dateert het omstreeks 3700-3600 v. Chr. Vlakbij lag de bijbehorende nederzetting, aan een waterloop.

Deze volwassen dode is in hurkhouding op de linkerzijde begraven met de armen voor de borst. Het hoofd ligt in het oosten, het aangezicht naar het zuiden. Of het om een man of een vrouw ging, kon op basis van het skelet niet achterhaald worden.

Aanvankelijk lag het graf dicht onder het oude maaiveld, waardoor het skelet vrij snel achteruit ging. Het bot werd zachter en de fijnere botten, bijvoorbeeld die van het handskelet en de ribbenkast, waren al vergaan. Door latere overstromingen is het oude maaiveld overdekt met uiteindelijk anderhalve meter rivierklei. Daardoor werd het verdere verval gestopt. Door de druk van het kleipakket is de rest van het skelet samengeperst. Met enige moeite is het platgedrukte bekken en de platgedrukte schedel te herkennen.

Niet alle langwerpige botten achter het linker scheenbeen lijken afkomstig te zijn van het bijbehorende kuitbeen. Er zijn nog een paar "losse" botresten in dit graf die mogelijk niet bij dit skelet horen. Is hier een ouder graf vergraven? Lagen er botten op het maaiveld die bij het graven van het graf in de grafkuil terecht gekomen zijn?