Panelen

"In het land van de appels en de peren

Steekt Niek van Hunnik u in de kleren"

Bij het opruimen van de zolder kwam ik onlangs een klerenhanger tegen met dit rijmpje erop. Een stukje nostalgie. Niek van Hunnik, een modewinkel in Opheusden, heeft al jaren geleden het loodje gelegd. Als het met het land van de appels en de peren maar niet dezelfde kant op gaat. In mijn ongeruste brein borrelde een nieuw rijmpje op:

"De appels en peren zijn ook al verdwenen

Sinds al die zonnepanelen hier verschenen"

De inwoners van Kapel-Avezaath zullen deze twee regels uit het hart gegrepen zijn. Zij voeren actie tegen de aanleg van twee zonneparken (wat je parken noemt) die uit maar liefst 21.000 panelen bestaan, samen een oppervlakte van vijftig voetbalvelden. Jaren geleden bracht ik mijn vakantie door op het Griekse eiland Lefkas. Ik reed over knusse weggetjes tussen de olijfboomgaarden en de wijngaarden door. Midden op het eiland veranderde het landschap. De vruchtbare grond maakte er plaats voor een zandvlakte met verdorde struiken en hier en daar een treurige boom. Daar, op dat troosteloze land, was een kolossaal zonnepark gebouwd. We hebben als slimme Nederlanders vaak gepeperd commentaar op de Grieken, maar dit hebben ze goed bekeken, dacht ik. Hier kunnen we nog wat van leren.

Niemand zou het daar in het hoofd halen om die zonnepanelen op vruchtbare grond te zetten. Deze Griekse wijsheid gaat niet op voor Kapel-Avezaath. Daar zou circa 37 hectare waardevolle agrarische grond aan de idyllische Linge opgeofferd moeten worden. Tiel slaat zichzelf graag op de borst als de "Fruitstad aan de Waal". Da's prima, maar de Linge dan?

Hoort het fruit aan de Linge daar niet bij? Ik kan me eerlijk gezegd niet indenken dat de panelen-plannen de eindstreep halen. Dat de portemonnees van fruitteler Dirk van Beusichem zijn gewiekste zonnepark-leverancier het winnen van zo ongeveer een heel dorp. De bestuurders die we gekozen hebben om het algemeen belang te beschermen, zullen toch wel wijzer zijn, zo verwacht ik.

En intussen, beste lezers, begint de rijmelarij in mijn hoofd zich al weer te manifesteren. Ik kan het niet laten. Kijk maar:

"In het land van de appels en de peren

Kunnen we nog veel van de Grieken leren"

En:

"In het land van de appels en peren

Hoor je in Kapel-Avezaath steeds vaker beweren

Over Van Beusichems panelen moet je niet zwijgen

Die kan wat ons betreft mooi de kleren krijgen"

Jan Beijer

(reageren:jbeijer@upcmail.nl)