• Simone de Boer - Van den Burg en Monique Schoots organisatie Jazzy Tiel.

    Raphael Drent

Nacht van Jazzy Tiel is een complete avond

TIEL ,,We willen gewoon dat november de Jazzy Tiel maand is. Dat het echt een begrip wordt”, vertelt Simone de Boer, vervangend voorzitter van Jazzy Tiel. De maand wordt op 2 november afgetrapt met de Nacht van Jazzy Tiel in Schouwburg en Filmtheater Agnietenhof met optredens van Kraak & Smaak, De Raad van Toezicht, Luzazul, Spark, DJ Meneer Funkel en nachtburgemeester Sven Ariaans.

door Esther Coumans

Al dertien jaar wordt Jazzy Tiel gehouden in de maand november. In diverse Tielse horecazaken vinden gedurende maand diverse optredens plaats. Ook doen Zinder en De Agnietenhof mee. ,,En we hebben iets nieuws”, laat Monique Schoots, die ook bij de organisatie is betrokken, weten. ,,In Agnietenhof draaien twee films. Een documentaire over Miles Davis en een feel good movie Blinded by the Light, waar de muziek van Bruce Spingsteen centraal staat. Deze films passen perfect in ons Jazzy Tiel thema.”

Simone de Boer: ,,We proberen elk jaar toch iets nieuws te brengen, al is dat soms wel moeilijk als je het al dertien jaar doet. Je probeert overal ideeën van vandaan te halen. Maar alles kost heel veel voorbereidingstijd en ook niet alle ideeën lukken ook. Maar we zijn nu weer heel erg tevreden.”

SFEER IS PRETTIG In de foyer van Agnietenhof vindt, net als de vorige drie keren, de Nacht van Jazzy Tiel plaats. Op de drie podia vinden diverse optredens plaats. ,,Het is eigenlijk een mini North Sea Jazz festival. De sfeer is heel prettig”, zegt de voorzitter. ,,Jazz is voor sommige mensen toch wel een ding. Het is een moeilijk stigma. Maar mensen moeten gewoon naar de Nacht van Jazzy Tiel komen, dan zien ze dat het zoveel meer is.” Schoots: ,,Mensen die voor de eerste keer komen, zijn vaak verbaasd dat het zo leuk is. Dat had ik niet verwacht zijn vaak de reacties. Of dat Jazzy Tiel is echt een leuk feestje. Nou dat zijn natuurlijk wel de reacties waar je het voor doet.”

Behalve de drie podia in de foyer is er ook een speciale bierbar. En er zijn lekkere hapjes. ,,Het is gewoon een complete avond”, gaat De Boer verder. ,,De sfeer is altijd erg gezellig. En het mooie is dat het publiek zelf hun keuze kunnen maken. Zo kunnen ze dansen bij de optredens, maar als je gewoon even bij wil kletsen aan een tafeltje dan is dat ook geen probleem. Echt voor ieder wat wils.”

AFWACHTEND De twee organisatoren geven aan dat de mensen in Tiel nogal afwachtend zijn. ,,Natuurlijk zijn er ook al mensen die al kaarten hebben voor de Nacht van Jazzy Tiel. Er zijn zelfs al mensen die al kaarten hadden voordat het programma bekend werd gemaakt. Dat wil je toch wel creëren”, mijmert De Boer. ,,We kijken weer heel erg uit naar deze avond en de hele maand natuurlijk.” De organisatie bestaat niet alleen uit de twee dames; zij doen dit samen met Marco Blom, Tenny Tahamata, Bart van den Elshout en Ingrid Zaaijer.

Op de avond is er niet alleen muziek. De bezoekers kunnen ook genieten van een poetry slam van Sven Ariaans en kunstenares Guusje Kaayk is ook aanwezig. Zij tekent gedurende de avond de bands. En de kunstwerken zijn aan het eind van de avond te koop.

,,We hopen dat het net zo gezellig is als voorgaande jaren”, besluit de voorzitter.

Kaarten voor de Nacht van Jazzy Tiel zijn te koop via www.agnietenhof.nl. Meer informatie over de avond en de avonden in de horecagelegenheden is te vinden op www.jazzytiel.nl.