• Werkzaak Rivierenland

Spanning tussen Tiel en Werkzaak opgevoerd

TIEL De meningsverschillen tussen Tiel en Werkzaak zijn groter dan ooit. Dat bleek tijdens de vergadering van de commissie Samenleving.

door Wim Timmermans

Werkzaak begeleidt voor zeven samenwerkende gemeenten in Rivierenland werkzoekenden bij het vinden van werk. In het bestuur heeft elke gemeente één stem; ook grootbetaler Tiel. Tiel is al langer ontevreden.

Vorig jaar stemden Tiel en Culemborg niet in met de begroting van Werkzaak voor 2019. Maar ze vormen een minderheid in het bestuur. Tiel kondigde toen aan na te gaan denken over het stoppen van de samenwerking.

Vorige week behandelde de commissie Samenleving de bestuurlijke rapportage van Werkzaak over de eerste maanden van 2019. Het gaat om resultaten tot mei en een actuele begroting. De kritiek van de commissie was niet mals. Er werden grote vraagtekens gezet bij de door Werkzaak aangeleverde cijfers.

Dave Verbeek (PvdA) haalde keihard uit naar Werkzaak. „Ik zie hier een bewuste poging van Werkzaak om de raad van de gemeente Tiel om de tuin te leiden. Dat geeft geen prettig gevoel. Het getuigt van geen respect."

Vic Latumahine (Kleurrijk) viel hem bij: „alsof we Gekke Henkie zijn." Maar hij wees ook op goede resultaten. Bart van Gurp (VVD) zat op dezelfde lijn: „Werkzaak presenteert goede resultaten. Als we achter de cijfers kijken, kunnen we er niks mee. Ze zijn niet inzichtelijk." Ook Yvonne Son Stolk (CDA) deed een duit in het zakje: „De rapportage is buitengewoon treurig. Er worden zaken opgesomd die niet onderbouwd zijn."

Wethouder Ben Brink (PvdA) temperde de onrust enigszins: de cijfers zijn nog steeds niet inzichtelijk. Ik heb het gevoel dat Werkzaak ook wel goede resultaten bereikt." Maar Tiel kan volgens hem het lidmaatschap niet meer betalen. En vindt daarin geen gehoor bij de andere gemeenten. „Ik heb aangeboden het gesprek aan te gaan. Daar is niet op gereageerd." En vervolgens strijdlustig: „Het is niet verstandig van de andere gemeenten. Wat is het bestaansrecht van Werkzaak nog als Tiel uittreedt?"

Tiel stemt wederom niet in met de het Bestuursrapportage voor wat betreft de begroting. Brink: „In 2019 zullen we het toch moeten slikken. En in 2020 ook nog. Tot zo lang zijn we lid van de club."