• ROC Rivor
  • ROC Rivor
  • ROC Rivor

Praktische sectororiëntatie (PSO) helpt ruim 1800 vmbo-leerlingen met kiezen

TIEL Door middel van de PSO Doeweken helpen ROC Rivor, Helicon MBO Geldermalsen en technische opleidingsbedrijven een tiental vmbo-scholen bij de sector-/profielkeuze van hun leerlingen. Tweedejaars leerlingen maken tijdens de PSO kennis met richtingen binnen techniek, economie, zorg en welzijn en/of groen. Via interactieve doe-activiteiten van 20-30 minuten verkennen ze de werkvelden binnen deze vier richtingen. Een uniek regionaal evenement om vmbo-leerlingen te ondersteunen bij hun profielkeuze.

Een tiental vmbo-scholen uit de regio nam deel aan deze editie van de PSO Doeweken. Dit zijn scholen uit Tiel, Geldermalsen, Leerdam, Gorinchem, Culemborg, Druten, Beneden-Leeuwen, Kesteren, Rhenen, Zetten, Zaltbommel en wijk en Aalburg. De PSO Doeweken vinden plaats bij het Opleidingscentrum Rivierengebied (OCR) aan de Poppenbouwing in Geldermalsen, dat ook een van de 6 locaties van ROC Rivor is. Aan het evenement nemen leerlingen deel van alle leerwegen binnen het vmbo; er is een week met activiteiten voor leerlingen basis en kader, en een week voor leerlingen gl/tl.

KLEINSCHALIGE OPZET Ondanks het grote aantal deelnemers zijn de PSO Doeweken kleinschalig van opzet. Vooral de eigen mbo-studenten, maar ook praktijkinstructeurs en enkele docenten begeleiden per activiteit maximaal 12 vmbo-leerlingen. Dit zijn activiteiten zoals het aankleden van patiënten op een ziekenhuisbed bij zorg, het maken van een bouwkundige tekening bij techniek, hoe een groep te entertainen bij toerisme/recreatie (economie), en het meten van de hardheid en het suikergehalte bij teelt (groen).