• Archief

Raad van State bekijkt leefbaarheid naast fitnesscentrum Sport for all

DEN HAAG Kan de uitbreiding van activiteiten bij fysiotherapeut Van Andel in Eck en Wiel door de beugel of zet de Raad van State er een streep door? Ondanks geluidsonderzoeken die zeggen dat de overlast aanvaardbaar is, toonden de rechters van de Raad deze week toch hun twijfels.

De buren van Sport for all aan de Adam van Delenstraat maakten bij de Raad bezwaar tegen de legalisering van het illegaal gestarte fitnesscentrum met zwembad los van de praktijk voor fysiotherapie. De gemeente Buren deed al eerder een poging om die uitbreiding van activiteiten te legaliseren met een nieuw bestemmingsplan. Maar dat vond de Raad van State niet goed. De gemeente moest eerst maar eens aantonen dat de nieuwe activiteiten niet voor extra overlast zorgen.

TWEE METER HOGE MUUR Dat heeft de gemeente nu gedaan met een geluidsonderzoek en extra voorschriften om de overlast bij de buren te beperken. Ramen en deuren van de fitnessruimte moeten gesloten blijven en op de erfgrens met de buren moet een twee meter hoge muur of schutting worden gebouwd om het lawaai van parkerende auto's te verminderen.

Vooral dit laatste middel lijkt voor de buren erger dan de kwaal. Ze zaten al niet te wachten op de nieuwe activiteiten bij de fysiotherapiepraktijk. Nu krijgen ze op een meter afstand van hun raam een hoge muur. En dat om de nieuwe activiteiten mogelijk te maken. Zonder muur moet de tent sluiten, omdat anders de geluidsnormen fors worden overschreden.

,,Dankzij die muur komen wij in het donker te zitten", klaagde de buurvrouw bij de Raad. Maar Sport for all heeft sowieso het recht om op eigen grond een muur of schutting te bouwen. De buren kunnen dat niet tegenhouden.

Of dit nu nog wel goede ruimtelijke ordening is, is voor de Raad van State de vraag. De Raad kan oordelen dat de muur het leefklimaat bij de buren teveel aantast. In dat geval kunnen de fitnessruimte en het zwembad niet blijven bestaan. Tenzij er ergens anders parkeerruimte voor de bezoekers wordt gevonden.

De Raad doet over zes weken uitspraak.