• Archief

Raad van State kijkt weer naar verplaatsing Total-tankstation

TIEL Past het nieuwe Total-tankstation van Van Dijkhuizen in Tiel in het tot Nationaal Landschap aangewezen gebied bij de Industrieweg? In de ogen van de gemeente Tiel wel, omdat het wordt ingepakt in groen. Maar volgens de Werkgroep Waardevol Tiel en de Gelderse Natuur en Milieufederatie valt het tankstation niet te camoufleren en wordt het waardevolle landschap bij de Dode Linge wel aangetast.

,,Een aantal fruitbomen aan de kant van de Rivierenlandlaan en een meidoornhaag van nauwelijks een meter hoog zijn niet genoeg", zegt een woordvoerder van de milieuverenigingen. ,,En de verlichting bij het tankstation heeft ook een storend effect." Hij maakte maandag bij de Raad van State bezwaar tegen het bestemmingsplan dat de verhuizing van het tankstation van de Havendijk naar de Industrieweg regelt.

De Raad van State schorste dit plan vorig jaar, omdat een aantasting van Nationaal Landschap alleen is toegestaan als er sprake is van een groot openbaar belang. De Raad twijfelde of dat het geval is en besloot daarop het plan voorlopig buiten werking te stellen.

In de vervolgzitting maandag erkende een woordvoerder van de gemeente dat een nieuw tankstation op zich bij de Industrieweg voor een aantasting van het Nationaal Landschap zorgt. Maar juist omdat het wordt ingepakt in groen, zal er geen aantasting zijn. En dan is de vraag of het vertrek van het tankstation van de Havendijk van groot openbaar belang is, ook niet meer aan de orde.

Overigens is dat belang er volgens de gemeentewoordvoerder wel. Onder meer vanwege de veiligheid voor de omgeving van de Havendijk. Wat wel een vreemd argument is, want het tankstation werkt daar wel volgens de geldende veiligheidseisen.

Een van de rechters van de Raad vroeg zich hardop af of de gemeente niet op listige wijze de voorwaarden voor aantasting van het Nationale Landschap ontloopt. Hij zette dus een flink vraagteken bij het handelen van de gemeente. De Raad wilde ook weten wat de provincie Gelderland van dit plan vindt, omdat het in strijd is met provinciale regels.

De gemeentewoordvoerder verklaarde dat de provincie het goed vindt. Maar de Raad van State gaat er uiteindelijk over. De uitspraak volgt over zes weken.