• BDU Media

Tielse bedrijven ontlopen enorme schadeclaim

DEN HAAG Recycling Tiel en De Kellen BV. hoeven definitief niet op te draaien voor de schade van het kappen van 1500 bomen. Daardoor ontlopen ze een claim van meer dan een half miljoen euro. Dat heeft de Raad van State in hoger beroep beslist.

door Adrie van der Wel

Recycling Tiel kapte in 2016 de bomen op het terrein van de voormalige glasfabriek aan de Panovenweg zonder de vereiste vergunning. Vervolgens kregen dit bedrijf en de latere perceeleigenaar De Kellen de provincie en de gemeente op hun dak. Het terrein ligt deels op grondgebied waar de gemeente en deels op grond waar de provincie het bevoegde gezag is.

Volgens de gemeente en de provincie was de gemeentelijke Bomenverordening overtreden. De bedrijven kregen de opdracht om enkele honderden bomen te herplanten en voor de overige gekapte bomen een bedrag te storten in een gemeentelijk herplantfonds. Dat zou neerkomen op een schadevergoeding van ongeveer 600.000 euro.

De bedrijven maakten bezwaar en volgens de rechtbank in Arnhem hadden ze een punt. De gemeentelijke Bomenverordening was niet op de juiste wijze vastgesteld en daardoor was die niet geldig.

Een hoger beroep van de gemeente en de provincie bij de Raad van State heeft niets uitgehaald. De Raad heeft het vonnis van de rechtbank overgenomen. Door de procedurefout van de gemeente kan de illegale bomenkap niet worden aangepakt. Het argument van de gemeente en de provincie dat de Bomenverordening wel op de juiste wijze was vastgesteld, is door de Raad verworpen.