• Foto Esther Coumans

Regels voor Appelpop aangescherpt

TIEL Muziekfestival Appelpop moet aan strengere veiligheidseisen en -normen voldoen.

André van der Vlerk

@avandervlerk

De vergunningen voor het topevenement worden aangescherpt. Zo mogen er voorlopig maximaal 40.000 toeschouwers tegelijk op de Waalkade staan.

Het gaat vooralsnog om een theoretische grens. Vorig jaar deed Appelpop voor het eerst onderzoek naar het aantal bezoekers dat tegelijk de Waalkade bezocht. De teller kwam toen uit op bijna 30.000. Dit jaar wil de organiserende Stichting Muziekstad Tiel opnieuw metingen verrichten om beter inzicht te krijgen in de piekdrukte.

Verder mogen er niet meer op het allerlaatst programmaonderdelen aan Appelpop worden toegevoegd. Dat gebeurde de afgelopen jaren wel. Vorig jaar bijvoorbeeld trok de stichting vlak voor het festival nog een mobiele dj aan. Hiervoor was een veiligheidsoverleg en een aanvulling op de afgegeven vergunningen nodig. Gemeente Tiel wil dat niet meer. De controle hierop wordt streng en de gemeente treedt op als de regels niet worden nageleefd.

Tiel snoert de veiligheidsnormen aan na calamiteiten zoals in Duisburg, Hoek van Holland en Haaksbergen waar evenementen om verschillende redenen uit de hand liepen en doden te betreuren waren. De maximale bezoekersnormen voor Appelpop zullen na 2015 vermoedelijk verder omlaag worden bijgesteld. Stichtingvoorzitter Kees van Keulen heeft op zich begrip voor het Tielse standpunt. ,,Het is natuurlijk nooit leuk wanneer je als groot evenement in je artistieke vrijheid wordt beperkt, maar het is goed om scherp te kijken naar veiligheid, en bezoekersaantallen te bepalen die voor alle hulpdiensten acceptabel zijn. Toch zijn wij als Appelpop ervan overtuigd dat we het al jarenlang goed doen - er is nooit sprake geweest van een ernstige calamiteit."

Gemeente Tiel presenteert de aangescherpte normen deze maand aan de gemeenteraad. Die gaat hierover in juli in debat. Woensdag na afloop van de raadsvergadering geven Van Keulen, burgemeester Hans Beenakker en wethouder Marcel Melissen een toelichting.

Label:

Appelpop