• LHR

Regio Rivierenland vierde beste logistieke hotspot van Nederland

TIEL Tijdens de elfde editie van de Logistieke Hotspot van het Jaar-verkiezing in Dordrecht is regio FruitDelta Rivierenland dinsdag 16 mei uitgeroepen tot de vierde beste logistieke hotspot van Nederland. Hiermee stijgt de regio ten opzichte van vorig jaar vier plaatsen in de ranking en laat zij 24 regio's achter zich.

Regio Rivierenland werkt als overheid (tien samenwerkende gemeenten) binnen FruitDelta Rivierenland met ondernemers, onderwijs, onderzoek en ondernemende inwoners (de O's) samen op drie economische speerpunten. Dat doen zij om de economie in de regio te stimuleren zodat iedereen in de regio daarvan profiteert. Logistiek en Economie is één van die speerpunten, Agribusiness en Recreatie en Toerisme zijn de andere. De ambitie voor Logistiek en Economie is dat zij als regio in de top-3 van logistieke hotspots van Nederland willen komen. De ranking in de lijst geeft aan dat ze op de goede weg zijn om deze ambitie te verwezenlijken. Alleen de regio's Tilburg-Waalwijk, Venlo-Venray en West-Brabant (vorig jaar ook de top-3) bleven dit jaar voor. Zij illustreren dat het samenwerken als O's ten goede komt aan de logistieke kwaliteiten van een regio. Dat vormt voor Rivierenland een inspiratiebron om volgend jaar nog beter te presteren op de gestelde criteria.

Criteria

Een panel van 31 experts werkzaam in de logistiek - vastgoedontwikkelaars, makelaars, onafhankelijke locatie-adviesbureaus en logistiek dienstverleners - hebben de afgelopen weken via een online enquête hun stem gegeven aan de 28 logistieke hotspots die Nederland rijk is. Voor het bepalen van de uiteindelijke logistieke hotspot-ranking vergeleek het panel diverse regio's op basis van zes criteria:

1. Beschikbaarheid van geschikt personeel

2. Beschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte panden

3. Medewerking van overheid/gemeenten

4. Inzetbaarheid en motivatie van medewerkers

5. Aanwezigheid van goede infrastructuur

6. Bereikbaarheid van logistieke knooppunten.

Ook werd het panel dit jaar voor het eerst gevraagd naar welke logistieke hotspotregio's haar voorkeur uitgaat op het gebied van nationale e-fulfilment (de volledige afhandeling van orders uit webshops), cross border e-fulfilment en nationale distributie.

D centrale ligging en de doorsnijding met de verkeersaders A2 en A15 en grote waterwegen maken Rivierenland uitermate geschikt voor logistieke ontwikkeling en tot een belangrijk onderdeel van de Gelderse Corridor. Dankzij de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van IT en duurzaamheid kunnen nationale distributiecentra zich hier kostenefficiënt vestigen terwijl ze voldoen aan de wens van de klant om razendsnel te leveren. Zoals supermarktketen Plus die haar huidige vier distributiecentra voor houdbare producten in 2020 laat plaatsmaken voor één centraal, volledig gemechaniseerd distributiecentrum binnen de logistieke hotspot Rivierenland: in Tiel. De ontwikkelingen in activiteiten die hier plaatsvinden, leveren bovendien een toegevoegde waarde aan producten.

Trots op inspanningen

De betrokken bestuurders van Regio Rivierenland - Huub van Oorschot, Hans Keuken, Corry van Rhee en Henny van Kooten - zijn bijzonder trots op het resultaat. Huub van Oorschot: ,,Geweldig om te zien dat onze collectieve inspanningen deze mooie plek in de nationale ranking hebben opgeleverd. Veel dank aan alle strategische partners die zich al jaren inzetten voor de logistiek in onze regio en daarmee een grootse bijdrage hebben geleverd aan deze notering. Het toont aan dat het in Rivierenland niet bij bestuurlijke woorden blijft, de waardering van de logistieke experts onderstreept dat." Hans Keuken: ,,Wij zijn een strategisch zeer aantrekkelijke logistieke regio. Deze geweldige uitkomst inspireert nóg meer om sterk samen te werken en onze regio verder omhoog te stuwen."