Rondje snippergroen loopt door

MAURIK De gemeente Buren is enkele jaren geleden begonnen met een inventarisatieronde snippergroen. Kleine stukje grond en gras die soms bedoeld en soms onbedoeld bij een tuin zijn getrokken, grotere stukjes die verhuurd worden en puntjes die braak liggen.

Neeltje van Triest

@neeltjevt

In Zoelmond, Beusichem, Ravenswaaij en Maurik zijn al deze stukjes geïnventariseerd en verkocht of verhuurd. Op dit moment is de gemeente zich aan het beraden over de kern die nu aan de beurt komt.

De Burense gemeenteraad heeft enkele jaren terug de nota snippergroen vastgesteld, maar dit stuk is niet openbaar. Omdat regelmatig voorkomt dat door verjaring geen aanspraak meer gemaakt kan worden op deze groene stukjes, mogen de inwoners de nota niet inzien.

De vier kernen die een complete inventarisatieronde achter de rug hebben leverden bij elkaar 350 dossiers op. Een gemeentewoordvoerder stelt dat sommige inwoners zich niet bewust zijn van het feit dat ze het snippergroen oneigenlijk in gebruik hebben en daar voor moeten betalen. Iedere keer is het weer een hele puzzel. Van sommige stukjes is de verjaringstermijn verlopen en daar kunnen de gebruikers dan voor altijd over blijven beschikken.

Als eerste wordt een kern geïnventariseerd, waarna gebruikers een brief van de gemeente Buren ontvangen. In die brief worden ze op het gebruik gewezen en mogen ze kiezen. Of het desbetreffende stukje snippergroen kopen, dan gaan ze met de gemeente in gesprek en volgt een verkoopvoorstel. Of huren, ook hierbij komen de ambtenaren met een voorstel. Of teruggave van de grond. Het CDA heeft in het verleden meerdere malen vragen gesteld over de verkoop van restgroen en berekende dat het in totaal om 1700 dossiers gaat.