• Yvonne van den Hatert
  • Yvonne van den Hatert
  • Yvonne van den Hatert
  • Yvonne van den Hatert
  • Yvonne van den Hatert

Sinterklaasintocht in Lienden schrijft geschiedenis

LIENDEN Sinterklaas is nog niet eerder zo groots verwelkomd als afgelopen vrijdag in Lienden. Zijn intocht, in een geheel nieuwe mantel gestoken, trok nog nooit zoveel bezoekers als dit jaar.

,,Dit hebben we in Lienden nog nooit meegemaakt'', zegt een enthousiaste moeder op het Marktplein. ,,Wat een opkomst'', vervolgt ze terwijl haar dochter met grote ogen naar Sinterklaas blijft staren. Naar schatting waren er zo'n 1.400 kinderen, papa's, mama's, opa's en oma's op de been om Sinterklaas te verwelkomen. Lienden en omgeving gaven de goedheiligman en zijn 55 pieten een warm onthaal tijdens een sfeervolle avondintocht.

Klokslag zes uur startte een Pietenparade vanaf de Jumbo. Voorop Pietenband Amicitia, gevolgd door groot en klein - voorzien van lampionnen - en daarachter een glimmende oldtimer, waarop Omroeppiet zijn liedjes luid ten gehore bracht. Op het Marktplein, waar lokale ondernemers een sfeervolle braderie hielden, ging na de aankomst van de Pieten het grote feest. Een grootse show, die bol stond van muziek en dans, met zelfs een speciaal feestnummer dat voor de 25ste Liendense intocht was geschreven. Enige paniek was er wel, toen via de live-verbinding met verslaggeefster Anjo Sweers bleek dat de hoofdgast, de Sint zelf, maar niet te traceren bleek. Gelukkig had die reeds contact met burgemeester Jan de Boer gehad, die hem was komen ophalen. En zo arriveerde Sinterklaas op zijn trouwe schimmel Amerigo alsnog op het Marktplein. Eind goed, al goed, zoals dat op wonderbaarlijke wijze altijd gebeurt met Sinterklaas.

,,Dit was een historische avond voor Lienden'', zegt Karl Maier, voorzitter van Ondernemersvereniging LOI. De nieuwe intochtcommissie heeft iets neergezet waarmee Lienden op de kaart is gezet. Ook Bas van den Brink, initiatiefnemer van de intocht, kijkt meer dan tevreden terug. ,,Ik vind het ontroerend wat we hebben neergezet in en mét Lienden. En ik ben vooral ontzettend trots op alle vrijwilligers en sponsoren die dit feest mogelijk hebben gemaakt. Nieuwe verbindingen maken tussen groepen mensen is iets wat ik altijd in mijn producties zoek en dat is in Lienden gelukt. Ge-wel-dig! Het was een groot feest voor klein en groot'', vertelt hij enthousiast.

De foto's van deze avondintocht van Sinterklaas staan op de Facebookpagina www.facebook.com/sinterklaasinlienden. Hier zal ook een video-impressie op komen staan.