• foto Rias Immink

Slager De Bruin legt bijltje neer

ZOELMOND Ruim 46 jaar voorzag slager Job de Bruin Zoelmond en omgeving van vlees. De deuren van de idyllische slagerij, gevestigd op Plein 8 in het dorp, zijn inmiddels gesloten. Met veel pijn in het hart heeft De Bruin, die in februari 65 kaarsjes uitblaast, besloten te gaan genieten van een welverdiend pensioen.

In 1927 startte opa De Bruin zijn slagerij in het nabijgelegen Beusichem. Dat de appel niet ver van de boom valt bleek toen maar liefst drie van zijn nazaten ook voor het vak kozen en het familiebedrijf uitbreidden onder de noemer "Fa. De Bruin Slagerijen". Waar zijn broers hun winkels draaien in Culemborg en Beusichem, heeft De Bruin de winkel in Zoelmond altijd bemand. Een pand waar zijn inmiddels overleden moeder altijd bij gewoond heeft. Klanten wisten hem niet alleen te vinden voor een goed stuk vlees, maar ook voor een praatje. Dat kon gaan over alles en niets, van het weer tot zware materie. De Bruin genoot van dit contact en buiten zijn liefde voor het vak, is dit zeker iets wat de keuze om te stoppen lastig maakte. Ook een deel van de klanten, welke de slagerij bijna dagelijks bezochten voor een boodschap, zullen het loopje naar de winkel gaan missen. Met de winkel in Beusichem op korte afstand, kunnen zij nog wel genieten van de kwaliteit die de Bruin Slagerijen levert.

OPVOLGER Een opvolger voor het bedrijf is er helaas niet. Zoon Michiel zag een toekomst in het bedrijf helemaal zitten. Hij volgde de slagersvakopleiding en zou op enig moment gaan instromen in het bedrijf. Helaas sloeg het noodlot 20 jaar geleden toe, en beroofde een ongeval hem vroegtijdig van zijn leven. Zaterdag 12 januari beleefde De Bruin zijn laatste dag achter het hakblok. ,,Een emotioneel moment voor pa om na zo'n lange tijd de deuren van je levenswerk te sluiten" benadrukt zijn dochter Jolein. ,,Vooral omdat hij het zo graag over had gedragen aan Michiel." Tijdens de druk bezochte afscheidsreceptie, welke op deze laatste werkdag plaats vond, kregen klanten, vrienden en familie de kans om De Bruin te bedanken voor zijn diensten.

Helemaal afscheid hoeft De Bruin nog niet te nemen van de locatie. Het pand blijft in de familie. Zijn nichtje Diana heeft, na 8 jaar woonachtig te zijn geweest in Noorwegen, gekozen om de winkel om te toveren tot een woning voor haar gezin. De Bruin die zijn vak niet alleen als beroep zag maar ook als hobby, zal zijn dagen anders in moeten gaan vullen delen nu dit deel wegvalt. Achter de geraniums hoopt hij echter nog lang niet te zitten. Meer van de wereld zien is het plan met als eerst op de agenda; Een reis naar Nieuw Zeeland.