• dokter Anneke van Lieshout en radiologisch laborante Angelique Verpaalen

    Ziekenhuis Rivierenland
  • Ziekenhuis Rivierenland

Sneller zekerheid met nieuwe 3D mammograaf

TIEL Ziekenhuis Rivierenland kan voortaan sneller, beter en nauwkeuriger afwijkingen zichtbaar maken in de borst, waardoor er bovendien minder aanvullend onderzoek nodig is. ,,Dat komt door de ingebruikname van een nieuwe 3D mammograaf", vertelt radioloog drs. Anneke van Lieshout.

Een mammografie is een rontgenonderzoek van de borst die afwijkingen zichtbaar maakt. De 3D-technologie van het nieuwe mammografiesysteem (Tomosynthese) maakt het mogelijk verdachte structuren in het borstweefsel zichtbaar te maken die op een regulier 2D mammogram vaak verborgen blijven. ,,Met de nieuwe technologie van deze mammograaf maken we als het ware plakjes van een millimeter dik, waardoor je veel beter de kleine structuren in het weefsel ziet."

Van Lieshout is blij met de nieuwe mammograaf. ,,Je lost zo veel problemen op voor patiënten. In de oude situatie zag je iets op de foto, maar kon je moeilijker vaststellen of het nou echt iets was of het gevolg van overprojectie, beelden over elkaar heen. Het onderzoek zoals we dat nu bij iedere vrouw uitvoeren heeft wel wat van de methode van CT-scan, je kijkt laagje voor laagje en hebt uiteindelijk een 3D beeld. Het heeft grote voordelen. We verwijzen nu minder vaak naar de chirurg. Het betekent dus ook kostenbesparing, omdat we veel beter herkennen wat zich in de borst bevindt met deze scanmethode. In een 2D beeld kan normaal weefsel er ook abnormaal uitzien."

,,De nieuwe mammograaf levert snel zekerheid op", vertelt Van Lieshout. ,,We krijgen veel vrouwen doorgestuurd vanuit het bevolkingsonderzoek waarbij nadere beeldvorming nodigis. Bij een groot deel van deze patiënten is verdere behandeling niet nodig. Met deze tomosynthese mammograaf kunnen we de patiënten dus sneller zekerheid bieden. En dat is een prima ontwikkeling: het voorkomt veel stress en ongerustheid. Is er werkelijk een afwijking, dan wordt deze sneller herkend, en dat is gunstig voor de verdere behandeling."