• Tiel, 08 januari 2016
    WLP. Bij de bouw van het cultuurcentrum Westluidense Poort is een nieuwe fase ingegaan. Het water is weg gepompt en de kelder vloer wordt schoon en vlak gemaakt. De 130 cm dikke betonvloer is onder water gestort en hierop komt nog een constructie vloer voor de parkeergarage.
    Foto: Jan Bouwhuis.

    Foto Jan Bouwhuis

Stort beton -2 parkeerlaag parkeergarage Westluidense Poort Tiel

TIEL Het werk aan de parkeergarage bij de Westluidense Poort vordert gestaag. In mei wordt gedurende drie dagen het beton van de -2 parkeerlaag gestort. Na het aanbrengen van het beton moet de oppervlakte direct afgewerkt worden zodat een mooi egale vloer ontstaat. De werkzaamheden gaan door tot in de nachtelijke uren.

Voor het afwerken van het aangebrachte beton wordt gebruik gemaakt van zogeheten vlindermachines. Met deze machines wordt de toplaag van het aangebrachte beton dicht geschuurd. "Vlinderen' is nodig om een mooi egale vloer te krijgen en wordt gedaan tot de toplaag is uitgehard.

Planning

Omdat de vloeren van de parkeergarage een grote afmeting hebben, wordt het beton van de -2 parkeerlaag in delen gestort. Het eerste deel staat gepland op dinsdag 3 mei. Het tweede en derde deel op donderdag 12 mei en donderdag 19 mei.

De werkzaamheden zijn zeer afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het beton uithardt. Hierdoor kan de afwerking sneller achter elkaar worden uitgevoerd. Ook regen is van invloed op de werkzaamheden.

Geluidhinder

Bij de werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van machines en bouwlampen. Hoewel VolkerWessels probeert de (geluid)hinder zoveel mogelijk te beperken, onder andere door gebruik van de nieuwste technieken, is niet uit te sluiten dat omwonenden overlast ervaren van de werkzaamheden op bovengenoemde data. Omwonenden zijn hierover geïnformeerd. Voor de nachtelijke werkzaamheden heeft de gemeente ontheffing verleend.

Toekomstige culturele hart van Tiel en de regio

Door de vestiging van culturele instellingen in aanvulling op schouwburg en filmtheater Agnietenhof wordt de Westluidense Poort het culturele hart van Tiel en de regio. Een bruisend centrum voor muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en informatie. Het wordt de uitgelezen plek voor jong en oud in Tiel en de regio om zich te ontwikkelen, kennis uit te breiden, te studeren en werken. Naast het cultuurgebouw versterken ook een ondergrondse parkeergarage voor 580 auto's en stadswoningen het gebied. De parkeergarage, ook voor fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het cultureel kwartier en biedt bezoekers van de binnenstad parkeergelegenheid direct naast het centrum.