Techniekwedstrijd in teken van corsowagens bouwen

TIEL Dik Kusters, ontwerper van corsowagens, heeft het startsein voor Techniekwedstrijd Rivierengebied 2015 gegeven. Op 4 maart assisteerden de leerlingen van groep acht van Prins Clausschool in Tiel bij de start van de Techniekwedstrijd Rivierengebied. Dik Kusters, in de regio goed bekend als ontwerper van corsowagens, vertelde wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen en bouwen van corsowagens. De kinderen hingen aan zijn lippen.

De achtstegroepers en hun leerkracht namen na een korte onderbreking voor een hapje en een drankje de eerste materiaalpakketten in ontvangst van Koos Karsijns, voorzitter van de Stichting Techniekwedstrijd Rivierengebied en directeur van Bouwmensen Rivierengebied, en Johnny Serné van Schilder^sCOOL in Geldermalsen. Daarna gingen ze direct aan de slag onder enthousiaste begeleiding door de leerlingen van het Lingecollege. In het vervolgtraject worden teams van leerlingen van het Lingecollege in het kader van "Onderwijs helpt Onderwijs" ingezet voor begeleiding van het ontwerp- en bouwproces op een aantal deelnemende scholen. In de komende weken krijgen alle scholen die aan de Techniekwedstrijd deelnemen bezoek van de technische commissie en ontvangen ook zij de materiaalpakketten. Dan kunnen de kinderen echt aan de slag met ontwerp en bouw van 'hun' corsowagen.

Dit jaar is 'Fruit …. bouw een corsowagen' het thema voor de Techniekwedstrijd Rivierengebied. Een thema dat in deze fruitregio natuurlijk tot de verbeelding spreekt. Mogelijkheden genoeg voor de leerlingen om een corsowagen te ontwerpen, te bouwen en af te werken.

Het doel van de Techniekwedstrijd is om leerlingen te interesseren voor techniek. De leerlingen leren wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een technisch werkstuk en zijn op die manier heel direct met techniek bezig. Ook krijgen zij informatie over beroepen in de techniek.

Alle werkstukken worden tijdens de slotmanifestatie op 12 juni tentoongesteld. Dan worden ook de prijswinnaars bekend gemaakt.

De Techniekwedstrijd Rivierengebied wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Bouwmensen Rivierengebied, Schilder^sCOOL Dordrecht-Geldermalsen, Kenniscentrum Bèta Techniek, Bouwend Nederland Lingestreek, ROC Rivor, YouTech, OTIB Tiel, TechniekTalent.nu, SF Studio, Ultimaker en veel andere ondersteuners.

Foto: Dik Kusters geeft de aanwezige achtstegroepers instructie over ontwerp en bouw van een corsowagen.