• Waterschap Rivierenland
  • Waterschap Rivierenland

Tegel er uit, plant er in voor droge voeten

TIEL Een plant voor een tegel, om droge voeten te houden bij een hoosbui. Want dan kan het regenwater de grond in, in plaats van het riool dat soms moeite heeft met veel water ineens. In de Arnhemse wijk Malburgen kregen enkele bewoners met veel steen in de tuin vandaag van Waterschap Rivierenland een plant, in ruil voor een tegel. ,,Doe er meteen maar vier", zegt meneer Ali in de Watermunstraat op de eerste Tuintegelinwisseldag.

In de Watermuntstraat zijn veel voortuinen betegeld. Meneer Ali snapt dat dat problemen geeft bij een hoosbui. En dus haalt hij vier tegels uit zijn terras voor vier clematissen van Waterschap Rivierenland. Even verderop geeft ook de familie Salawan-Bessie een tegel mee. ,,Hier staan altijd de fietsen, daarnaast kan prima een plant", zegt de dochter.

Niet iedereen beseft het, maar van een betegelde tuin stroomt het regenwater direct het riool in. En bij een hoosbui kan dat voor overlast zorgen in straten en in huizen. Terwijl een andere tuin meer regenwater vast houdt in de grond.

De hoosbuiverwachting

Klimaatverandering zorgt voor meer hoosbuien. De voorspellingen geven aan dat het aantal hoosbuien in aantal en heftigheid de komende jaren zal toenemen. Het is - jammer genoeg - geen tijdelijk fenomeen en het loont dan ook zeker de moeite om eens stil te staan bij de vraag: hoe hoosbuibestendig is mijn huis, straat of buurt eigenlijk?

De schade

Water kan voor veel schade zorgen. Het duurt lang voordat een huis weer droog en fris is en alles wat met water in aanraking komt is vaak onherstelbaar beschadigd. Afgezien van de materiële schade, ontregelt water in huis behoorlijk je leven. Mensen die overlast hebben ervaren, slapen onrustig als er voor 's nachts harde regen is voorspeld.

Waterschap Rivierenland doet er samen met gemeenten alles aan om de kans op wateroverlast te verkleinen. Op de website www.hohohoosbui.nl legt het Waterschap uit wat ze zoal doen. De bewoners zelf kunnen ook iets doen. Zoals het vervangen van tegels in de tuin door plantjes. Zodat het water de grond in kan.

Waterschap Rivierenland biedt komende week ook planten aan voor tegels in wijken van Gorinchem en Tiel.