Tentoonstelling Frank Govers

TIEL Tiel kent vele beroemde inwoners. Eén van hen was de flamboyante couturier Frank Govers.

Frank Govers werd geboren in Tiel op 6 maart 1932, waar zijn ouders een schoenenzaak hadden. Na het bezoeken van een modeshow in Wassenaar van de Franse couturier Jacques Fath, wist hij dat hij modeontwerper wilde worden. Aanvankelijk was hij van 1949 tot 1956 werkzaam als etaleur in Eindhoven en 's-Hertogenbosch, onderbroken door zijn dienstplicht. Vanaf 1956 werkte hij als etaleur in Amsterdam.

In 1959 opende hij daar met kleermaker Jan Kamphuis het couturehuis Kamphuis Govers In de tweede helft van de jaren '60 raakte Govers geïnspireerd door de hippies die een eigen mode hadden met kleding uit India, jassen uit Afghanistan, omslagdoeken met franjes en kwasten, en etnische sieraden.

In 1974 begon hij opnieuw met couture, gekenmerkt door uitbundige kleuren, overdadig stofgebruik en veel borduursels. Door licentieverdragen met een parfumfabriek en met dames- en herenkledingfabrikanten had zijn couturehuis een goede financiële basis.

In de jaren 80 liet hij zich inspireren door de Parijse mode waarin op dat moment alles groot en wijd was. Hij paste dit toe in kleding die hij ontwierp voor podiumartiesten.

Violiste Emmy Verhey ging nooit het podium op zonder zijn kleding en dat geldt ook voor Liesbeth List, die op 21 oktober de tentoonstelling zal openen.

Het museum is er trots op dat zij samen met familie en vrienden van Frank Govers deze tentoonstelling tot stand heeft weten te brengen. Het is een bijzonder eerbetoon aan een markante persoonlijkheid uit Tiel die 20 jaar geleden zijn laatste coutureshow hield in de beurs van Berlage. Hij nam afscheid met een laatste modeshow: "The Power of Style". Aan het einde van deze avond kreeg hij een Koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Patijn van Amsterdam. Hij overleed op 64-jarige leeftijd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.

De tentoonstelling is te zien van 21 oktober tot en met 24 januari 2016. De collectie die getoond wordt is afkomstig uit particuliere verzamelingen. Ook zijn er bijzondere foto's te zien uit privé-collecties. Diverse bedrijven uit Tiel dragen hun financiële steentje bij. Modehuis Blijdesteiin in Tiel richt een Frank Govers etalage in ter ere van deze tentoonstelling. Bij restaurant Casper in Tiel kan men genieten van een speciaal Frank Govers Menu.