• Wouter van Dijk

Tiel krijgt scherper beeld arbeidsmigrant

TIEL Tiel krijgt steeds beter in beeld wie de Poolse arbeidsmigranten zijn die in de stad wonen en met welke problemen ze eventueel te maken hebben.

 

Dat zei Erik van Keken, programmacoördinator veiligheid bij gemeente Tiel, vorige week in de raadscommissie Bestuur tijdens de bespreking van het Uitvoeringsplan Integrale Veiligheid 2018. De aanpak van de problematiek rond arbeidsmigranten is volgend jaar één van de vier gemeentelijke veiligheidsspeerpunten.

 

GOEDE CONTACTEN Door intensieve politiecontroles maar ook bijvoorbeeld dankzij de goede contacten met de diverse uitzendorganisaties komen de politie en de gemeente steeds meer over Oost-Europese arbeidsmigranten, met name Polen, te weten, stelde Van Keken. Naar schatting zijn in Tiel tussen de twee- en drieduizend Oost-Europeanen woonachtig van wie het overgrote deel werkt in de fruitsector. Tot nog toe was het niet helemaal duidelijk wie dat waren en hoe hun leefsituatie er precies uitziet. Rond de 500 personen zijn intussen in beeld, maar Van Keken verwacht dat dat in 2018 het dubbele is. Enkele tientallen panden in de stad staan te boek als huisvestingslocaties.

Met al deze informatie wil de gemeente komend jaar huisjesmelkers aanpakken van panden waar de faciliteiten niet op orde zijn. Dat geldt ook voor malafide werkgevers die Poolse werknemers uitbuiten. Ook in Tiel komt het volgens de gemeente regelmatig voor dat Polen worden uitgeknepen of in slechte of zelfs gevaarlijke panden worden gehuisvest.

De problemen leiden soms tot verrommeling en overlast, onder andere door alcoholgebruik, foutief geparkeerde auto's en het verkeerd aanbieden van huisvuil. Ook wil de gemeente de zelfredzaamheid van arbeidsmigranten vergroten en armoede tegengaan. Burgemeester Hans Beenakker maakte vorige week bekend dat de gemeente op dit gebied een samenwerkingsverband is aangegaan met Barka, een stichting die zich inzet voor Poolse arbeidsmigranten.

Eerder dit jaar maakte Tiel bekend deze groep toeristenbelasting in rekening te willen gaan brengen.