Tiel meldt zich aan voor experiment aanloopstraten

TIEL - Gemeente Tiel heeft zich aangemeld voor een landelijk experiment om aanloopstraten van kernwinkelgebieden te veraangenamen en toekomstbestendig te maken.

André van der Vlerk

@avandervlerk

De winkels in zulke aanloopstraten zitten in de verdrukking nu het aantal winkelmeters in Nederland snel afneemt en winkelgebieden compacter moeten worden ingericht. In Tiel zijn de Weerstraat en Kleibergsestraat aanloopstraten waarin nog relatief veel winkels zijn gevestigd.

Het experiment is een initiatief van kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling Platform 31. Dit gebeurt in samenwerking met onder andere het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en een aantal externe experts zoals retaildeskundigen. Binnen het experiment is ruimte voor tien gemeenten.

Poortgebieden

Tiel wil met het onderzoek het effect van de nieuwe poortgebieden zoals Santwijckse Poort op de potentie van de Weerstraat en Kleibergsestraat inzichtelijk krijgen. Ook wil de gemeente inzicht in de consequenties voor loopstromen van de aanleg van grotendeels nieuwe parkeervoorzieningen in de nabijheid van deze poortgebieden. Verder wil de gemeente de toekomstige functie van de twee aanloopstraten scherper op het netvlies krijgen, gezien het gegeven dat er hier steeds minder perspectief is voor winkels.

Platform 31 kijkt naar kansen in aanloopstraten en moedigt beleid aan dat erop is gericht om de winkelvoorraad in deze gebieden te verkleinen. Tegelijkertijd moeten bestemmingsmogelijkheden worden verruimd, zodat in de aanloopstraten andere functies mogelijk worden. Daarnaast behoort de verplaatsing van ondernemers naar het kernwinkelgebied, of van de ene aanloopstraat naar de andere, tot het plan van aanpak. Volgens Platform 31 is het beter om één goede, dan twee slechte aanloopstraten te hebben.

10.000 euro

Deelname kost gemeente Tiel 10.000 euro. Voorwaarde is verder dat deelnemende gemeenten actief streven naar compacte kernwinkelgebieden en 'functieverkleuring' van aanloopstraten. Platform 31 wil zowel grote steden, kleine steden als gemeenten uit florerende regio's en krimpgebieden.