• Edmond van As

'Tiel mist een cultureel hart op het gebied van poëzie'

TIEL Inge Sanders schrijft al van kleins af aan. Het liefst poëzie. Maar op dat gebied ontbreekt er volgens haar iets in Tiel. Ze wil af van het 'saaie' imago dat poëzie heeft en met vakgenoten bij elkaar komen. ,,Ik zou het fijn vinden als we afstappen van het elitaire clubje dat het al gemaakt heeft."

door Aafje van IJzendoorn

,,Poëzie is een manier om op een korte maar krachtige manier jezelf te uiten", vertelt Inge Sanders. ,,Lange verhalen vind ik vaak niet pakkend genoeg. Meestal kun je langere zinnen terugbrengen naar enkele zinnen die de kern van het verhaal samenvatten." Met een dichtbundel op haar naam, is schrijven één van haar passies. ,,Ik ben altijd bezig met dingen die ik leuk vind om te doen. Creatief bezig zijn is daar een groot onderdeel van. Vervolgens wil ik dit graag met anderen delen."

Eerder vonden er in Tiel enkele evenementen plaats op het gebied van verhalen schrijven en vertellen. Zo draaide de gemeente vorig jaar een pilot genoemd Huis der Verhalen. De belangstellig was echter te 'mager', waardoor het bij die twee dagen bleef. Nog steeds een 'groot gemis' vindt Sanders het dat er in Tiel op het moment bijna niks is op het gebied van poëzie. ,,Overal poppen schrijfevenementen uit de grond. Zo organiseren Geldermalsen en Tricht dit bijvoorbeeld en heeft Gorinchem een eigen literatuurprijs. Het is jammer dat er in Tiel op het moment geen plek is om gedichten voor te dragen, de dichters gaan uit nood naar andere steden omdat er hier in de buurt niets is. Tiel mist een cultureel hart op het gebied van poëzie. En daar moet verandering in komen."

Hoe ze dit voor zich ziet? ,,In de meest simpele vorm kan je zeggen dat we eens in de zoveel weken een keer bij elkaar komen op een openbare plek waar iedereen vrij is gewoon binnen kunnen lopen. Het lijkt me leuk elkaars teksten te lezen, met elkaar te sparren en van elkaar te leren. Vervolgens kunnen we kijken of er genoeg animo is voor eventuele voordrachten. Ik sta overal voor open. Zo ook voor schrijfopdrachten in bepaalde thema's", vertelt ze.

Sanders wil graag in contact komen met mensen die dezelfde interesses hebben. ,,Als je ziet hoe groot Tiel is, dan moeten die mensen er zijn. Ik zou het ontzettend leuk vinden als ik met anderen in contact kan komen. Ik ben op zoek naar mensen die mee willen doen, maar ook mensen die bij kunnen evenementen willen organiseren. Ik wil het zo laagdrempelig mogelijk en het lijkt me mooi vanuit dat uitgangspunt te werken."

Ze wil het graag zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. ,,Wat je overal ziet is dat het een elitaire aangelegenheid is. Daarnaast kom je vaak dezelfde soort mensen tegen. Maar waar zijn dan die veertien en vijftien jaar oude jongens en meisjes die op hun kamer zitten te ploeteren? Ook die zou ik graag uit de kast willen hebben." Of dit nu Engels- of Nederlandstalig of Arabisch is, ze wil niemand uitsluiten. ,,Arabisch is een hele poëtische taal", vertelt ze. ,,Maar je hoort en ziet het bijna nooit. Ik kan me goed voorstellen dat iemand prachtig in het Arabisch kan voordragen. Dat versta ik dan misschien wel niet, maar het kan altijd nog toegelicht worden. Als ik in een museum ben, dan zijn er ook veel schilderijen waar ik niks van begrijp, maar als ik het kaartje erbij lees, dan wordt het me pas duidelijk."

Geïnteresseerden kunnen mailen naar info@ingeschrijft.nl of kijken op www.ingeschrijft.nl